Interviurile și Reportajele Telejurnalului

Interviurile Telejurnalului: Ministrul Energiei, Victor Parlicov: Până în 2029 R. Moldova s-ar putea integra în piața energetică europeană

post-img
Victor Parlicov

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a acordat un interviu pentru TVR MOLDOVA, în cadrul căruia a vorbit despre cât de pregătită este Republica Moldova din punct de vedere energetic pentru iarna care se apropie, despre integrarea statului nostru pe piața energetică europeană. Dacă vor crește sau nu tarifele la gaz sau energie electrică aflați din interviul acordat jurnalistei TVR MOLDOVA, Daniela Danilova.

BFCO

 


CONJUNCTURA PE PIAŢA DE GAZE ESTE RELATIV STABILĂ

- O întrebare care cred că este pe buzele tuturor cetăţenilor: va creşte tariful la gaz în această toamnă? MoldovaGaz a anunţat că prețul de achiziție al gazelor naturale în luna septembrie este mai mare cu peste 70 de euro. Înseamnă acest lucru şi facturi mai mari?


VICTOR PARLICOV, ministrul Energiei: „- Deocamdată, eu nu aş face careva concluzii imediate referitoare la tarife, în situaţia în care avem o lună caldă şi consumurile relativ mici. Cred că mai corect ar fi să vedem cum vor evolua preţurile de bursă în următoarea perioadă, când intrăm în lunile de iarnă. Sunt factori diferiţi. În general, conjunctura de piaţă este relativ stabilă. Dacă nu ar fi fost tot felul de conflicte, inclusiv crize militare sau de alt ordin, eu cred că situaţia pe bursă s-ar calma şi mai mult şi noi am reveni la preţuri mai joase. Acum, ceea ce observ, factorii care împing în sus preţurile la gaze pe bursele internaţionale, nu sunt factori fundamentali, legaţi de cererea pentru gaze înaltă, creşterea economică majoră, sunt mai mult factori conjucturali, legat de riscuri, legat de faptul că există acţiuni militare în Ucraina, există pereclitarea traficului în zona Orientului Mijlociu. Aceştia sunt factorii care cumva crează panica care ridică preţurile. Noi, sigur, nu putem influenţa bursele internaţionale, dar ANRE va stabili... va vedea dacă este sau nu temei pentru revizuirea tarifelor mai aproape de lunile de iarnă, atunci când va fi clar cu ce preţ vom consuma volumele mari de gaze”.


REPUBLICA MOLDOVA ESTE MAI PREGĂTITĂ PENTRU SEZONUL RECE


- Cât de pregătită este Republica Moldova din punct de vedere energetic pentru iarna care se apropie?

VICTOR PARLICOV ,ministrul Energiei: „- Sigur că noi suntem incoparabil mai bine pregătiţi decât câţiva ani în urmă. Vreau să amintesc doar că, în 2021, criza de gaze ne-a prins cumva nepregătiţi, noi nu aveam alternative, nu aveam opţiuni economice, nici măcar companii de stat care să aibă experienţă pe piaţa internaţională, să poată aduce gaz din altă parte nu prea aveam. Acum suntem cu mult mai bine. Mai mult decât atât, pe energie electrică, în 2022, imediat după război, Uniunea Europeană a făcut un gest politic de prietenie şi de sprijin pentru RM şi Ucraina şi a permis sincronizarea reţelelor electrice, sistemelor electro-energetice Ucraina plus Moldova, cu sistemul continental european, iar asta ne-a permis să putem aduce energie electrică şi din România, concomitent lucrând şi cu sistemul ucrainesc… Sigur că asta nu înseamnă că nu ar putea exista anumite crize. Dar trebuie să ne dăm seama de anumite elemente: un risc eminent, scenarii complicate ar putea veni doar din Federaţia Rusă, doar dacă Gazprom refuză să-şi onoreze obligaţiile contractuale… în special în stânga Nistrului. Scenariile de risc, scenariile dificile pentru noi sunt induse din exterior… şi noi suntem pregătiţi să le gestionăm, asta ar putea veni cu anumite costuri suplimentare, dar… suntem cu mult mai bine pregătiţi decât în 2021 sau 2022”.

BFCO


Victor PARLICOV: AM ACCELERAT PREGĂTIRILE PENTRU SCENARIILE DE RISC

- Cum sunt pregătite autorităţile pentru scenariile despre care aţi menţionat, cele care vin din exterior? Cum, mai exact, veţi acţiona?

VICTOR PARLICOV ,ministrul Energiei: „- Noi cumva anticipam că un asemenea scenariu s-ar putea întâmpla începând cu luna ianuarie şi duceam un lucru de pregătire de aceste scenarii. Acum, inclusiv cu incursiunea militară a Ucrainei în regiunea Kursk, care cumva e exact regiunea prin care trece tranzitul de gaze spre regiunea transnistreană, riscurile acestea persistă şi ar putea să se materializeze mai devreme, noi am accelerat pregătirile, suntem conştienţi, avem şi protocoale. Dacă se întâmplă ceva, noi ştim ce avem de făcut”.


270 DE MILIOANE METRI CUBI – STOCURILE DE GAZE ALE R. MOLDOVA

- Care sunt stocurile actuale de gaz ale Republicii Moldova și cât ne permitem să stocăm, atâta timp cât în ţară nu sunt spaţii pentru aceste stocuri?

VICTOR PARLICOV, ministrul Energiei: „- Noi acum mergem pe formula că Energocom este responsabil de stocurile de securitate şi stocurile pentru situaţii de urgenţă. Avem o parte dintre aceste stocuri în România, o parte – în Ucraina… Şi avem stocurile, să spunem, comerciale, pe care şi le procură MoldovaGaz. Şi aici trebuie să reiterăm un moment important, din mai 2024, cumva am revenit la normalitate. În perioada 2021 – 2022 – 2023, Energocom practic a preluat de la MoldovaGaz o bună parte din acele obligaţii, atunci când Gazprom a refuzat să-şi onoreze obligaţiile contractuale, în volumul indicat în contract (…) Noi am liberalizat piaţa, noi sperăm că vor veni şi alti traideri, sperăm că vor veni şi din România, şi alţii, şi se vor înregistra aici… Moldovagaz a procurat acest gaz, el probabil că este stocat undeva. Dar volumele sunt în jur de 100 de milioane de metri cubi. (…) Partea asta flexibilă, MoldovaGaz a cumpărat-o. Ei au considerat că au nevoie de vreo 100 de milioane de metri cubi… cam atât au procurat.  Plus, suplimentar, mai are Energocom 50 de milioane deja stocate pentru urgenţă şi probabil încă până la 100 de milioane de metri cubi vom avea stocate, conform directivei europene. Ţările care nu dispun de depozite proprii de gaze trebuie să se asigure că, până la 1 noiembrie, stochează circa 15 la sută din consumul anual în ţările vecine”.


SCENARIILE CHIŞINĂULUI PENTRU REGIUNEA TRANSNISTREANĂ

- Aţi menţionat puţin mai devreme despre tranzitul de gaze ruseşti. Ce se va întâmpla în regiunea transnistreană după ce, de la sfârșitul acestui an, Ucraina nu va mai permite tranzitul pe teritoriul său?


VICTOR PARLICOV ,ministrul Energiei: „- Nu ar trebui să se întâmple nimic. Noi am avut o situaţie similară în 2019 (…)  chiar dacă se sistează traficul prin Ucraina. Vor doi ei să facă acest lucru – aceasta este altă întrebare”.


Victor PARLICOV: PRIN SISTAREA GAZELOR, RUSIA AR FORŢA REINTEGRAREA

- În cazul în care Gazprom, totuşi, va răspunde negativ la această situaţie, cum Chişinăul ar putea evita o catastrofă umanitară în regiune?


VICTOR PARLICOV ,ministrul Energiei: „- Dacă Gazprom sistează livrările de gaze în regiunea transnistreană … reintegrarea R. Moldova”.


Victor PARLICOV, DESPRE TARIFUL LA ENERGIA ELECTRICĂ


- Gaz mai scump consumat de centrala de la Cuciurgan va însemna, inevitabil, şi un tarif mai mare la energia electrică. Are Chişinăul un pronostic în acest sens sau o soluţie de alternativă privind achiziţia de energie electrică?


VICTOR PARLICOV ,ministrul Energiei:  „- Preţurile la energia electrică (…) este foarte dificil să facem o anumită prognoză”.


PÂNĂ ÎN 2029, R. MOLDOVA S-AR PUTEA INTEGRA ÎN PIAŢA ENERGETICĂ EUROPEANĂ


- Cum decurg lucrurile la construcția liniei de electricitate Vulcănești-Chișinău, care ar urma să asigure interconectarea electrică a Republicii Moldova cu România?


VICTOR PARLICOV, ministrul Energiei: „- Am reintrat în grafic, conform graficului, către sfârşitul anului 2025 aceste lucrări trebuie finalizate (…) către anul 2029, cred că vom avea toate premisele pentru ca Republica Moldova să se integreze în piaţa energetică europeană, chiar şi nefiind stat membru al Uniunii Europene”.


- Domnule Parlicov, vă mulţumesc că aţi acceptat invitaţia noastră.


VICTOR PARLICOV, ministrul Energiei: „- Cu mare drag”

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter