Social

Angajaţii a două companii din Republica Moldova lucrează doar patru zile pe săptămână. Ce spun oamenii de acest program

Angajaţii a două companii din Republica Moldova lucrează doar patru zile pe săptămână. Ce spun oamenii de acest program

Angajaţii a două companii din Republica Moldova lucrează doar patru zile pe săptămână. După ce au schimbat programul, oamenii au devenit mai motivaţi şi mai productivi, iar companiile şi-au sporit profiturile. Inspiraţi din practica unor firme europene, managerii acestor instituţii spun că nu vor să mai revină la tradiţionalele 40 de ore de lucru pe săptămână.

ZFR

Echipa unei agenţii de publicitate din Chişinău munceşte patru zile pe săptămâna, iar de vineri, cu toţii se pot odihni. Managerul companiei, Olga Talambăţ, a decis să reducă treptat programul de muncă al angajaţilor pentru a înţelege cum vor funcţiona lucrurile. După mai bine de jumătate de an, rezultatele nu au întârziat să apară, iar de la începutul anului, echipa sa a trecut la noul program.

OLGA TALAMBĂ, fondatoare agenţie de publicitate: „Din potrivă, lucru a mers foarte uşor, foarte creativ, lumea a venit foarte odihnită lucra la greu, semna  contracte cu mulţi clienţi în aceea perioadă. Şi respectiv aceea vinere a devenit a noastră liberă, a mămicilor şi pentru cei care nu au copii au savurat un lung weekend, cineva a avut parte şi de călătorii.”

Odată cu schimbările în programul de lucru, a crescut şi profitul companiei. Acesta a fost un motiv în plus pentru a mări sălariile angajaţilor.

OLGA TALAMBĂŢ, fondatoare agenţie de publicitate: „Atunci când tu dai nişte beneficii şi creezi acel program de lucru să combine chestiile personale cu cele profesionale, este mult mai apreciat şi am observat şi din punct de vedere al dedicaţiei faţă de lucru. Graficul care-l avem foarte flexibil le permite lor să fie responsabile de volum de lcuru. Ne-am lărgit şi ca echipă şi ca portofiliu şi ce ţine de volum de lucru, cam suntem la lumită.”

Angajaţii spun că săptămâna de muncă de patru zile vine cu serie de beneficii şi aduce un echilibru între viaţa personală şi cea profesională.  

ZFR

NATALIA TURTUREANU, copywriter: „A fost aşa ca o gură de aer în tot procesul de muncă, pe lângă faptul că ne facem şi lucrurile personale, să mergem la medic sau manichiură noi fetele. Atât de dornici eram şi entuziasmaţi de această ideie că fară să vrem ne-am organizat şi joi era aproape totul gata.”

EUGENIA NEGRUŢA, creator de conţinut: „Este foarte important pentru că ne dezvoltăm şi pe alte direcţii, nu ne axăm doar pe ceea ce facem zilnic. Aş vrea să îndemnă pe ceailalţi să încerce  măcar şi să vadă că este foarte benefic.”

Mulţi basarabeni consideră că lucrează prea mult şi chiar şi-ar dori asemenea schimbări.

„Aici trebuie mult efort de pus, oamenii  sunt gata să muncească şi zi şi noapte, numai să le ajungă bani.” 

„Patru zile ar fi bine, pentru că în primul rând ar eficientiza lucru şi ar da mai mult timp liber la oameni să se odihnească, să mai stea cu copii, familia. Dacă omul cunoaşte că are patru zile de lucru şi trei de odihnă, cred că se poate e o motivaţie foarte bună.”

„Mi se pare că Moldova încă nu este pregătită pentru model astă, el este unul fain şi aduce productivitate multă atunci când companiile sunt pregătite să facă faţă. Probabil avem nevoie de măsuri care să pregătească terenul.”

Acelaşi program a fost testat şi de o companie americană de producţie video cu sediu şi la Chişinău. Mai multe ţări precum Suedia, Islanda sau Belgia au introdus săptămâna de lucru de patru zile. Iar Marea Britanie, de exemplu, săptămâna de lucru de patru zile este un adevărat succes. Astfel încât peste 60 de companii ce au făcut parte dintr-un proiect pilot nu vor să se mai întoarce la vechiul program.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter