Actualitate

Proteste în Chișinău. UPDATE: Protestul s-a încheiat prin adoptarea unei rezoluții

post-img
Protest

UPDATE, ora 15:55, Protestul de astăzi din Chișinău d-s încheiat prin citirea unei rezoluții în care se cere ca Guvernul să plătească integral facturile din perioada iernii la gaze naturale și electricitate.

Marina Tauber, cercetată penal într-un dosar penal care privește finanțarea ilegală a Partidului Șor, a declarat că Guvernul are termen până luni, 13 martie, ora 13:00, să dea curs rezoluției. 

UPDATE, ora 14:39. Protestatarii ignoră Legea cu privire la întruniri și declarația depusă pentru organizarea întrunirii, transmite Poliția Republicii Moldova.

„Nu se subordonează și sunt agresivi cu oamenii legii. 

Solicităm un comportament adecvat și fără violență, inclusiv în raport cu polițiștii”, se arată în comunicatul Poliției Republicii Moldova.

UPDATE, ora 14:20. Protestatarii au fost opriți la intersecția străzilor bd. Ștefan cel Mare și Bănulescu Bodoni, unde organizatorii își țin discursurile.

Marina Tauber insistă ca protestatarii să fie lăsați în fața Guvernului.

UPDATE, ora 13:53. Forțele de ordine au instalat cordoane de scutieri la intersecția străzilor bd. Ștefan cel Mare și Mitropolit Bănulescu Bodoni. De asemenea, mijloace de transport instalate de polițiști blochează trecerea protestatarilor în PMAN.

Protestatarii au reușit să rupă cordonul forțelor de ordine, în încercarea de a ajunge în fața Guvernului. 

Pe traseu se află și câțiva contra-manifestanți, care acuză pe Ilan Șor că plătește protestatarii din banii furați.

UPDATE, ora 13:38. Protestatarii forțează cordonul format din polițiști, pentru a-și schimba locația, anunță Poliția Republicii Moldova.

Oamenii legii solicită manifestanților care vor să ajungă la Guvern să își desfășoare protestul în fața Parlamentului, așa cum a fost autorizat.

Protest

UPDATE, ora 13:33. Pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, perimetrul străzilor Mitropolit Gavriil Bănulescu Bodoni și Mihai Viteazul, traficul este restricționat. Se circulă cu dificultate și pe str. Columna, același perimetru.

„Evitați deplasarea pe aceste străzi.  Vă vom informa când circulația va fi reluată”, transmit oamenii legii.

UPDATE, ora 13:25. Până în acest moment au fost înregistrate 4 alerte cu bombă in capitală, informația parvenind de la aceeași persoană, anunță Poliția Republicii Moldova.

Poliția califică aceste acțiuni ca parte continuă a măsurilor de destabilizare.

UPDATE, ora 13:20. 54 de participanți la protest, dintre care 21 de minori, cu comportament dubios și obiecte interzise la ei, au fost conduși la Inspectorat pentru identificare și documentare.

Poliția amintește repetat organizatorilor să nu admită participarea la întrunire a minorilor neînsoțiți de adulți.

UPDATE, Doi bărbați suspecți cu obiecte interzise la ei (inclusiv substanțe inflamabile) și care intenționau să participe la acțiunea de protest au fost conduși la sediul Poliției pentru documentare, se arată într-un comunicat al Poliției Republicii Moldova.

Obiecte interzise


Amintim că reprezentanți ai Partidului Șor au anunțat pentru astăzi o acțiune de protest în Chișinău.

Într-un briefing de presă susținut astăzi, șeful IGP Viorel Cernăuțeanu a declarat că organizatorii protestului care urmează au trasate câteva obiective,  printre care crearea haosului, în care sunt implicate servicii specializate din afara Republicii Moldova ce urmăresc să creeze destabilizări.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter