Economic

Ministerul Energiei a elaborat 7 scenarii de risc în aprovizionarea cu gaze naturale a Republicii Moldova. „Principalul risc vine de la Moscova şi el va persista”

post-img
Gaz

Ministerul Energiei a elaborat 7 scenarii de risc în aprovizionarea cu gaze naturale a Republicii Moldova, în funcție de probabilitatea apariției acestora și de impactul preconizat asupra aprovizionării cu metan a țării noastre, ținând cont de contextul local și regional.

Potrivit Ministerului Energiei, cele mai grave riscuri care pot afecta securitatea aprovizionării cu gaze a Republicii Moldova vin de la factorii externi şi, în special, de la potenţiala sistare a tranzitului de gaze din Federația Rusă pe teritoriul Ucrainei, scrie mold-street.com.

Principalul risc vine de la Moscova şi el va persista

„Contextul geopolitic actual, care implică războiul din Ucraina și utilizarea resurselor energetice în calitate de instrument politic de către Federația Rusă, a crescut riscurile de aprovizionare cu energie”, susţine Ministerul Energiei, care afirmă că nivelul de expunere a ţării noastre la șocuri externe este mai mare decât media europeană și va persista pe termen lung.

Scenariul 1. Întreruperea livrării gazelor naturale în Republicii Moldova din cauza deteriorării infrastructurii de aprovizionare cu gaze naturale, ca urmare a războiului din Ucraina inițiat de Federația Rusă sau a unui atac terorist asupra infrastructurii de aprovizionare cu gaze naturale din Federația Rusă sau Ucraina.

Scenariul 2. Condiții meteo extreme, prin apariția condițiilor meteo cu valori scăzute ale temperaturii medii sub minus -15 °C în perioada rece al anului (într-un interval de timp de cel puțin 7 zile) și a condițiilor meteo cu valori scăzute ale temperaturii medii sub minus -15 °C în perioada rece a anului (într-un interval de timp de până la 30 de zile).

Scenariul 3. Limitarea furnizării gazelor naturale din cauza litigiilor comerciale (datoriilor Moldovagaz față de Gazprom) sau din cauza tensiunilor politice dintre Republica Moldova și Federația Rusă.

Scenariul 4. Sistarea furnizării gazelor naturale din cauza litigiilor comerciale (datoriile Moldovagaz către Gazprom) sau din cauza tensiunilor politice dintre Federația Rusă și Republica Moldova.

Scenariul 5. Reducerea sau sistarea furnizării gazelor naturale către Republica Moldova din cauza capacitatății limitate sau a incapacității consumatorilor finali de a plăti prețuri mari la gaze naturale (prețuri de piață), în caz de criză energetică sau situație macroeconomică negativă din țară (inflația majorată sau devalorizarea valutei naționale).

Scenariul 6. Limitarea livrării gazelor naturale în Republica Moldova, cu posibilitatea de a importa doar printrun singur punct de interconectare (PI Ungheni).

Scenariul 7. Sistarea livrării gazelor naturale pe malul stâng al Nistrului.

În funcție de scenariu, impactul diferitor evenimente care influențează securitatea aprovizionării cu gaze naturale a Republicii Moldova variază de la 72 ore la 180 de zile, în funcție de timpul necesar pentru eliminarea consecințelor negative ale întreruperilor în aprovizionarea cu metan.

Riscuri şi deficite de gaze

„Analiza acestor șapte scenarii arată că, în cazul întreruperii aprovizionării gazelor naturale către Republica Moldova din diferite motive, deficitul potențial de gaze naturale poate varia între 155 și 190 milioane metri cubi în decurs de 30 de zile în perioada de iarnă și 30-89 milioane metri cubi în alte perioade ale anului”, constată Ministerul Energiei.

Potrivit instituţiei, deficitul de gaze naturale pentru consumatorii protejați poate varia între 71 și 100 milioane metri cubi în decurs de 30 de zile în perioada de iarnă și de la 13 la 38 milioane metri cubi în alte perioade ale anului.

În cazul unei întreruperi pe termen lung a aprovizionării cu gaze naturale (180 de zile), deficitul poate ajunge la 711 milioane metri cubi, inclusiv pentru consumatorii protejați (populaţia, spitale, şcoli etc) – aproximativ 362 milioane metri cubi.

La fel, a fost estimat deficitul de metan în cazul limitării livrării gazelor naturale în Republica Moldova cu posibilitatea de a importa doar printr-un singur punct de interconectare.

Astfel, capacitatea punctelor de interconectare PI Alexeevca, PI Ananiev, PI Grebeniki sau PI Căușeni este suficientă pentru a asigura aprovizionarea cu gaze naturale a Republicii Moldova, în timp ce pentru capacitatea punctului de interconectare Ungheni este estimat un deficit – doar în perioada de iarnă – de circa 9-34 milioane metri cubi pe lună.

Sistarea livrării gazelor pentru Republica Moldova de pe malul stâng al Nistrului poate conduce la un deficit estimat în aprovizionarea cu metan în perioada de iarna de circa 193-217 milioane metri cubi.

Printre alte riscuri considerabile se numără probabilitatea sporită a instabilității politice în regiune în contextul războiului din Ucraina, volatilitatea ratei de schimb a valutei naționale și inflația majorată.

Menţionăm că, în acest context, Guvernul urmează să aprobe Regulamentul privind situațiile excepționale în sectorul gazelor naturale și Planul de acțiuni pentru situații excepționale.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter