Social

Bate vântul în depozitul Centrului de Colectare a ajutoarelor de la Moldova Film, unde nu au rămas produse alimentare pentru refugiați. Ce spun administratorii despre soarta Centrului

Alimente pentru refugiati
Sursa video: TVR MOLDOVA

Centrul Unic de Colectare a ajutoarelor umanitare de la Moldova Film nu mai are produse alimentare pentru refugiați. Astăzi, cetățenii ucraineni, care au venit să-şi ridice pachetele, au fost nevoiți să facă cale întoarsă sau să-şi aleagă câte ceva din hainele ramase în stoc sau produse de igienă necesare. Dacă nu se va găsi o soluţie pentru suplimentarea stocurilor de alimente, depozitul îşi va sista activitatea, spun responsabilii.

Zeci de refugiaţi ucraineni au venit, de dimineaţă, la Centrul Unic de Colectare a ajutoarelor umanitare de la studioul Moldova Film, pentru a-şi ridica pachetele cu alimente. Unii dintre ei s-au întors acasă cu mâinile goale, deoarece depozitul a rămas fără produse alimentare.

EVGHENII STEPANOV, voluntar, Centrul de Colectare Moldova Film: "Oamenii nu mai donează practic deloc. Uneori mai aduc haine sau veselă, dar într-o cantitate foarte mică faţă de prima perioadă a războiului."

În lipsa produselor alimentare, depozitul va fi nevoit să-şi sisteze activitatea. Decizia ar putea afecta 1500 de familii de refugiaţi, care vin aici, săptămânal, pentru un pachet cu mâncare. Voluntarii spun că acum este binevenit orice ajutor din partea oamenilor, în special, fructe, legume, ceai, zahăr şi cereale.

EVGHENII STEPANOV, voluntar, Centrul de Colectare Moldova Film: "Asta e cam tot ce a mai rămas. Câteva conserve din peşte, făină, paste, 50 de kilograme de zahăr şi terci din ovăz. Astăzi, aproape toate rezervele s-au terminat şi nu ştim ce vom împărţi până diseară."

La Centrul de Colectare a ajutoarelor umanitare am întâlnit-o şi pe Daria, o tânără mamă din Ucraina. A adus câteva haine, pe care le luase zilele trecute de aici, dar care nu i s-au potrivit micuţului ei.

Daria, refugiată din Ucraina: "Nu ni s-au potrivit hainele şi le-am adus înapoi. Copilul creşte, am adus şi câteva haine mai mici. Cineva va avea nevoie. Sunt în stare bună şi pot fi purtate."

Pe lângă produse alimentare, refugiaţii spun că ar mai avea nevoie de haine groase, medicamente şi rechizite şcolare.

"Avem mulţi copii şi avem nevoie de medicamente. Sunt extrem de necesare."

"Dacă ar fi fructe şi legume, ar fi perfect. Ne ajunge pentru strictul necesar. Bineînţeles că dacă ar fi mai multe, ar fi bine, dar spunem mulţumesc şi pentru acestea."

În prezent, în Republica Moldova se află aproximativ 82 de mii de refugiaţi ucraineni.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter