Actualitate

Un acord bilateral semnat între "Poșta Moldovei" și "Poșta Română" permite cetățenilor din ambele state să trimită colete poştale cu tarife mai mici. Care sunt noile prețuri

Posta Moldovei-Posta Romana
Sursa video: TVR MOLDOVA

De la începutul acestui an, cetăţenii Republicii Moldova și României pot transmite colete poştale în cele două state la prețuri mai mici. Costurile s-au redus cu aproape 30 la sută, în urma acordului bilateral semnat în februarie 2022 între "Poșta Moldovei" și "Poșta Română".

Taxa unică pentru orice colet, transmis din Republica Moldov spre România s-a redus cu o sută de lei. La asta se adaugă la un tarif redus cu 15 lei, pentru fiecare kilogram al coletului.

MARINA ACHELINOVA, şef Agenţie Poştală: "Tariful fix este de 190 de lei şi per kilogram, 35 de lei. La coletele voluminoase +53 de lei."


Poşta Moldovei susține că expedierea coletelor prin poştă este mai sigură decât trimiterea ocazională cu microbuzele de linie.


ROMAN COJUHARI, director interimar "Poşta Moldovei": "Atunci când trimiţi un colet printr-un operator poştal, ai garanţie că acest colet va fi livrat. Mai mult decât atât, în multe cazuri sunt asigurate aceste colete.  În caz de pierdere a coletului pot fi returnate atât costul trimiterii cât şi valoarea conţinutului."

Înainte de a fi trimise, toate cutiile sunt supuse unui control minuţios, pentru a evita incidentele.

MARINA ACHELINOVA, şef Agenţie Poştală: "Noi, la recepţionarea coletului îl primim sub formă deschisă. Operatorul este obligat să verifice conţinutul coletului. În cazul în care sunt obiecte interzise, coletul nu se primeşte spre expediere. Presupunem că sunt baterii cu litiu. Ele pot curge şi atunci sunt deteriorate alte trimiteri poştale."


Poșta Moldovei speră că reducerea tarifelor să impulsioneze expedierea de colete. Fluxul de intrare și cel de ieșire a fost în descreștere anul trecut cu 38, respectiv 36%. Memorandumului de colaborare semnat anul trecut între instituţiile poştale ale Republicii Moldova și României aduce mai multe facilități.

ROMAN COJUHARI, director interimar "Poşta Moldovei": "Acest memorandum ne permită să apropiem cât mai mult activitatea Poştei Moldovei faţă de piaţa României şi invers.  Acest memorandum prevede mai multe activităţi, iar unele din ele, anume accesibilitatea întreprinderilor pe pieţele din ţările vecine."

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter