Extern

Detestat, corupt și pro-rus – Andriy Portnov, fostul oficial ucrainean, împușcat mortal în Spania

post-img
Andriy Portnov

Andriy Portnov nu fusese străin de controverse. El a fost arhitectul sistemului judiciar ucrainean, corupt și nereformat, și era cunoscut pentru atacurile sale față de toți cei care îndrăzneau să vorbească. Portnov a fost chintesența Ucrainei președintelui Viktor Ianukovici, prietenoasă cu Kremlinul, unde procesul echitabil era un lux, iar libertățile civile erau un vis, potrivit kyivindependent.com.

FTR

„Nu contează pentru noi dacă a fost un idiot util sau un agent plătit”, a declarat Iaroslav Iurcișin, un parlamentar din partidul liberal Holos, pentru Kyiv Independent. „Dar, fără îndoială, a acționat în interesul Rusiei.”

„A fost un arhitect al sistemului corupt al lui Ianukovici și a influențat personal numirea judecătorilor”, a declarat Mykhailo Jernakov, șeful organismului de supraveghere judiciară Dejure, pentru Kyiv Independent.

Viața sa s-a încheiat într-un mod care a simbolizat acel sistem de mult apus – ucis fără proces.

Până în ultimele sale zile, Portnov ar fi avut o influență imensă asupra sistemului judiciar și s-a amestecat în instanțele judecătorești, în ciuda faptului că a fost absent din Ucraina timp de ani de zile. Portnov a negat acuzațiile de a acționa în interesul Kremlinului și de a se amesteca ilegal în sistemul judiciar, dând în judecată agențiile de știri care au îndrăznit să facă această declarație.

Luptându-se cu jurnaliști, oameni de afaceri și politicieni, Portnov a acumulat o listă imensă de dușmani. Ca atare, cazul crimei în sine va fi o sarcină complicată, deoarece găsirea autorilor va fi o sarcină dificilă. Portnov, născut în Luhansk, acum ocupat de Rusia, în 1973, avea o diplomă în drept de la Universitatea Națională Est-Ucraineană din acest oraș.

FTR

În anii 1990 și 2000, a lucrat ca avocat și funcționar la Comisia de Stat pentru Valori Mobiliare și Piețe Bursiere. Din 2005 până în 2010, Portnov a fost un aliat al prim-ministrului de atunci, Iulia Timoșenko, și un parlamentar care reprezenta partidul acesteia în parlament.

După ce Timoșenko a pierdut alegerile prezidențiale din 2010 în fața lui Ianukovici, Portnov a trecut la cel din urmă și a devenit adjunctul său de șeful de cabinet responsabil pentru sistemul judiciar. Timoșenko, principalul adversar politic al lui Ianukovici, a fost închisă într-un caz motivat politic, în același timp în care Portnov conducea sistemul judiciar în interesul lui Ianukovici.

Portnov a condus, de asemenea, elaborarea Codului de procedură penală al Ucrainei, care a fost adoptat în 2012 și a fost ulterior criticat pentru crearea de obstacole în calea proceselor echitabile și obstrucționarea anchetelor de corupție.


Pornov (dreapta) a fost un arhitect al sistemului corupt al lui Ianukovici (stânga) și a influențat personal numirea judecătorilor

Iurcișin a declarat că, sub Ianukovici, Portnov a fost lider în subordonarea sistemului judiciar față de administrația prezidențială. Problemele și provocările actuale ale sistemului judiciar ucrainean provin parțial din activitățile lui Portnov, a adăugat el.

În 2019, o sursă judiciară a declarat jurnaliștilor care aveau să fondeze ulterior Kyiv Independent că Portnov și Andriy Bohdan, care avea să devină ulterior șeful de cabinet al președintelui Volodimir Zelenski, l-au presat pe Petro Stetsyuk, un judecător al Curții Constituționale, să emită o hotărâre care să-l ajute pe Ianukovici să monopolizeze puterea în 2010.

Hotărârea Curții Constituționale a permis parlamentarilor să schimbe partidele, permițând zeci de parlamentari să părăsească partidul lui Timoșenko și să se alăture celui al lui Ianukovici. În curând, parlamentul s-a aflat sub controlul deplin al lui Ianukovici. Bohdan nu a răspuns solicitărilor de comentarii.

După ce Ianukovici a fost înlăturat de Revoluția EuroMaidan în 2014, Portnov a părăsit Ucraina și s-a mutat la Viena. De asemenea, a cumpărat proprietăți imobiliare la Moscova și în împrejurimi, potrivit proiectului de jurnalism de investigație Schemes. Procurorul general al Ucrainei l-a acuzat pe Portnov de delapidare și abuz de putere în 2014, dar cazul a fost ulterior închis.

În 2018, Serviciul de Securitate al Ucrainei a deschis, de asemenea, un dosar de trădare împotriva lui Portnov pentru presupusa sa participare la anexarea Crimeii de către Rusia în 2014. Cu toate acestea, el nu a fost acuzat oficial, iar cazul a fost închis în 2019.

Portnov a fost, de asemenea, sancționat de UE împreună cu alți asociați de rang înalt ai lui Ianukovici în 2014, dar sancțiunile au fost ridicate în 2016 din cauza lipsei de probe în dosarele penale împotriva sa.

El și-a menținut influența în Ucraina chiar și după Revoluția EuroMaidan și a deținut canalul TV pro-rus NewsOne în 2018.

După ce Zelenski a fost ales președinte în 2019, Portnov s-a întors în Ucraina și, se pare, și-a sporit influența asupra sistemului politic și a forțelor de ordine.

Bohdan, care a fost șeful de cabinet al lui Zelenski din 2019 până în 2020, a declarat atunci că a fost prieten cu Portnov de mulți ani. De asemenea, a fost consilier al lui Portnov între 2007 și 2009.

Un alt asociat al lui Portnov, Oleh Tatarov, a fost numit șef adjunct de cabinet al lui Zelenski, responsabil cu aplicarea legii, în 2020. Tatarov a apărat interesele lui Portnov ca avocat după Revoluția EuroMaidan.

Tatarov a câștigat, de asemenea, notorietate după ce a fost acuzat de luare de mită în 2020, deși cazul împotriva sa a fost abandonat de forțele de ordine și închis în 2022. Pentru activiștii anticorupție, el a devenit un simbol al toleranței lui Zelenski față de corupție. Sub conducerea lui Zelenski, Portnov a inițiat mai multe dosare penale împotriva fostului președinte Petro Poroșenko, principalul adversar politic al lui Zelenski.

Portnov a menținut, de asemenea, legături cu cel mai controversat judecător din Ucraina, Pavlo Vovk, devenit un simbol al nelegiuirii și corupției din Ucraina. El a fost acuzat în mai multe cazuri de presupusă obstrucționare a justiției și corupție, sancționat de SUA în 2022 și, în cele din urmă, demis în 2025.

În 2019, Portnov, Bohdan și Vovk ar fi discutat despre numirea lui Oleksandr Tupytsky în funcția de președinte al Curții Constituționale, conform înregistrărilor audio citate de publicațiile de știri Slidstvo, Censor și Kyiv Post la acea vreme.

Tupytsky a devenit șeful Curții în același an, iar sub conducerea sa, Curtea Constituțională a subminat mai multe reforme anticorupție, inclusiv prin distrugerea sistemului online de declarare a averii pentru înalții funcționari. Tupytsky a fost concediat și acuzat în mai multe cazuri penale în 2021. A fugit din Ucraina și s-a mutat la Viena în 2022.

Yurchyshyn a susținut că, prin intermediul instanței lui Tupytsky, Portnov a subminat reformele ucrainene în interesul Rusiei, deoarece acestea puneau în pericol integrarea europeană a țării. Atât Portnov, cât și Tupytsky au fost sancționați de SUA în 2019.

Împușcăturile au avut loc în jurul orei 9:15, ora locală, Portnov fiind împușcat de cinci ori și suferind cel puțin trei răni la cap și trunchi, a relatat ziarul spaniol El Pais


Departamentul Trezoreriei SUA a declarat că „la mijlocul anului 2019, Portnov a colaborat cu un oficial guvernamental ucrainean de rang înalt pentru a modela instituțiile juridice superioare ale țării în avantajul lor și pentru a influența Curtea Constituțională a Ucrainei”.

Departamentul a mai declarat că Portnov „a luat măsuri pentru a controla sistemul judiciar ucrainean, a influența legislația aferentă, a căutat să plaseze oficiali loiali în funcții judiciare de rang înalt și a cumpăra decizii judecătorești” în 2019.

Portnov și Vovk au influențat, de asemenea, numirea lui Bohdan Monich în funcția de șef al Consiliului Judecătorilor din Ucraina, un organism de autoreglementare, în 2019, conform înregistrărilor audio citate de Slidstvo. Monich nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Consiliul Judecătorilor reglementează activitatea zilnică a sistemului judiciar al țării, al cărui control i-ar fi conferit lui Portnov din nou puteri vaste asupra sistemului judiciar nereformat al țării.


Portnov, a cărui locație nu era cunoscută publicului larg, a fost împușcat mortal de atacatori neidentificați în fața Școlii Americane din Madrid pe 21 mai.

După ce Rusia a lansat invazia la scară largă a Ucrainei, Portnov a părăsit Ucraina în iunie 2022, potrivit agenției de știri Schemes.

În timp ce se afla în străinătate, Portnov a fost dornic să-și mascheze reputația, care era pătată în Ucraina. El a intentat în mod regulat procese de calomnie împotriva presei independente, care l-a criticat, folosindu-și, se pare, influența asupra sistemului judiciar pentru a câștiga cazuri.

Unul dintre procese a fost intentat împotriva mai multor instituții media și a Olgăi Rudenko, redactorul-șef al ziarului Kyiv Independent, din cauza unui articol în care acesta era menționat ca fiind „pro-rus”.

Procesul se referea la un reportaj al lui Glib Kanievskyi, pe atunci jurnalist ucrainean și în prezent oficial al Ministerului Apărării, publicat în mai multe instituții de presă, inclusiv în Kyiv Independent, în septembrie 2023. O instanță din Kiev a decis în favoarea lui Portnov în septembrie 2024.

Într-un caz separat, Portnov a publicat informații detaliate despre jurnaliștii care îl investigau, inclusiv permisul de conducere și adresa de domiciliu. El a adăugat că jurnaliștii ar trebui să fie „atenți” la volan noaptea. „A fost o muncă sistematică menită să împiedice funcționarea presei independente”, a spus Yurchyshyn.

Portnov, a cărui locație nu era cunoscută publicului larg, a fost împușcat mortal de atacatori neidentificați în fața Școlii Americane din Madrid pe 21 mai.

Împușcăturile au avut loc în jurul orei 9:15, ora locală, Portnov fiind împușcat de cinci ori și suferind cel puțin trei răni la cap și trunchi, a relatat ziarul spaniol El Pais, citând surse polițienești nedivulgate. Împușcătura în cap s-a dovedit fatală, a scris publicația.

Se crede că două sau trei persoane sunt implicate în atac, deși până în prezent nu au fost efectuate arestări. Sursele ziarului au sugerat probleme legate de datorii ca posibil motiv. Procesele penale sunt în curs de desfășurare.

author-img_1

Ilie Gulca

Editor