Extern

Suveranitatea Danemarcei trebuie respectată, spune Kallas în legătură cu declarațiile lui Trump despre Groenlanda

post-img
Kaja Kallas
Sursa foto: Alexandros Michailidis

Suveranitatea și integritatea teritorială ale Groenlandei trebuie respectate, a declarat joi șefa politicii externe a UE, Kaja Kallas, după planurile expansioniste ale președintelui ales al SUA, Donald Trump, referitoare la acest teritoriu danez, relatează AFP.

BFCO

'Groenlanda face parte din Danemarca (...), trebuie să respectăm integritatea teritorială și suveranitatea Groenlandei', a comentat Kallas, întrebat de câțiva jurnaliști la Bruxelles.

Șefa diplomației europene a subliniat că a discutat miercuri cu premierul danez Mette Frederiksen. 'M-a asigurat că relațiile dintre Danemarca și Statele Unite sunt bune', a spus ea. 'Mi-a mai spus că este bine că președintele ales este interesat de Arctica, care este o regiune foarte importantă, atât din punct de vedere al securității, cât și din punct de vedere al schimbărilor climatice', a continuat ea, potrivit Agerpres.

În timpul unei conferințe de presă de marți, Donald Trump, care urmează să preia funcția de la Casa Albă pe 20 ianuarie, a refuzat să excludă utilizarea forței pentru anexarea acestui teritoriu autonom al Danemarcei.

El a subliniat anterior că controlul asupra Groenlandei este 'o necesitate absolută' pentru 'securitatea națională și libertatea în întreaga lume', într-un moment în care rivalitățile cu China și Rusia în regiune sunt în creștere din cauza importanței sale strategice și a presupuselor resurse minerale.

Parisul și Berlinul au condamnat cu fermitate declarațiile lui Trump, dar Uniunea Europeană a fost până acum precaută în această privință. Londra, la rândul său, a refuzat să 'condamne' remarcile viitorului președinte american.

Ministrul danez de externe, Lars Lokke Rasmussen, a făcut, de asemenea, apel la calm. 'Ar trebui să ne facem cu toții o favoare încetinindu-ne puțin ritmul cardiac', a spus el.

Groenlanda, un teritoriu autonom danez, care încearcă să obțină suveranitate, dar rămâne dependent financiar de Copenhaga, atrage interesul pentru resursele sale naturale - deși explorarea petrolului și exploatarea uraniului sunt interzise - și pentru importanța sa geostrategică, Statele Unite având deja o bază militară acolo.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter