Europa azi

UE dă un ultimatum Ungariei: Dacă într-o lună nu își rezolvă problemele privind statul de drept, i se suspendă fondurile europene

post-img
Fonduri europene
Sursa foto: TVR Moldova

Comisia Europeană mai acordă Ungariei o ultimă lună pentru a răspunde preocupărilor sale cu privire la statul de drept, înainte de a cere guvernelor Uniunii Europene să suspende o parte din fondurile pe care Budapesta urmează să le primească în cadrul bugetului 2021-2027 al blocului, relatează Reuters.

Noul termen face parte dintr-un proces al UE, numit „mecanism de condiționalitate”, menit să protejeze interesele financiare ale UE împotriva încălcării statului de drept de către un guvern al UE. Acesta este separat de alte proceduri privind statul de drept pe care UE le-a lansat împotriva Ungariei.

Comisia consideră că banii UE sunt în pericol în Ungaria din cauza a ceea ce ea consideră a fi corupție, care poate lua forma unor licitații pentru proiecte finanțate de UE la care participă doar un singur ofertant, de obicei legat de partidul de guvernământ.

De asemenea, executivul UE își exprimă îngrijorarea cu privire la independența sistemului judiciar, a mass-media și a organizațiilor neguvernamentale.

În trecut, premierul ungar Viktor Orban a respins îngrijorările UE și ale SUA cu privire la corupția din Ungaria, însă în ultimele săptămâni, înalți oficiali ungari au declarat că Budapesta este dispusă să colaboreze cu Comisia pentru a aborda aceste probleme.

Săptămâna aceasta, Ungaria s-a oferit să reducă numărul de licitații publice la care participă un singur ofertant la 15% din total. De asemenea, s-a oferit să permită instanțelor să ordone procurorilor să urmărească cazurile chiar dacă procurorii au decis să nu o facă și să facă procesul legislativ din Ungaria mai transparent și mai incluziv.

Din cauza preocupărilor sale legate de banii de la bugetul UE, Comisia a lansat în aprilie „mecanismul de condiționalitate” împotriva Ungariei. În cele din urmă, acesta ar putea duce la suspendarea celor 21 de miliarde de euro pentru Ungaria în bugetul UE.

Comisia a anunțat vineri că l-a mandatat pe comisarul pentru buget, Johannes Hahn, să informeze Budapesta cu privire la măsurile pe care executivul UE intenționează să le propună guvernelor UE dacă măsurile de remediere luate de Ungaria nu sunt adecvate.

Fondurile afectate sunt cunoscute sub numele de fonduri de coeziune – pe care țările UE mai sărace decât media UE le primesc pentru a-și dezvolta infrastructura, cum ar fi drumurile și podurile, stațiile de tratare a apei sau transporturile.

Un oficial UE de rang înalt a declarat pentru Reuters că propunerea Comisiei către guvernele UE nu va viza, cel mai probabil, toate fondurile de coeziune pentru Ungaria, deoarece trebuie să fie proporțională cu amploarea problemei.

„Dar va fi o propunere serioasă, nu una simbolică”, a mai spus oficialul. Cu toate acestea, suspendarea fondurilor de coeziune, care se adaugă la subvențiile de 5,8 miliarde de euro din fondul de redresare care sunt încă înghețate, ar fi o lovitură majoră pentru economia ungară, care suferă din cauza deprecierei monedei, a creșterii costurilor de împrumut, a creșterii deficitului bugetar și a inflației galopante.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter