Corupția electorală îmbracă forme tot mai sofisticate şi este o ameninţare reală pentru alegerile parlamentare care urmează în Republica Moldova, spun experţii în domeniu. Dacă în trecut mita electorală însemna bani sau bunuri oferite direct alegatorilor, astăzi autoritățile trag un semnal de alarmă în legătură cu finanțări ascunse folosind criptomonede sau alte mecanisme financiare complicate. Cum scăpăm de corupţie, dar şi ce instrumente există pentru oprirea interferenţelor ruse au fost subiectele discutate la conferinţa "Banii în politică" ce se desfășoară în aceste zile la Chişinău.
Conferinţa regională va dura două zile, timp în care experţi din Republica Moldova şi străinătate vor analiza toate aspectele legate de desfăşurarea campaniilor electorale în condiţii de legalitate. Pornind de la concluziile autorităţilor care au raportat încercările de fraudare a alegerilor prin cumpărare de voturi, participanţii la conferinţă vor indentifica soluţii pentru a combate ameninţările la adresa democraţiei.
ANGELICA CARAMAN președinte, Comisia Electorală Centrală: În 2024 noi am realizat că influențele politice nu vin doar din afară, dar şi prin reţele, servere, pe conturi de publicitate şi conturi fantome. Aceste reţele indică de fapt o infleunţă directă în procesele electorale. Mai ales atunci când vorbim despre informația falsă, care se răspândeşte mult mai rapid adevărul verificat.
DORIN RECEAN prim-ministrul Republicii Moldova: Următorul test major alegerile parlamentare, pe lângă banii viraţi prin conturi false, există reţele care folosesc crioptomonde pentru a finanţa interpuşi, iar experţi ruşi testează limitele instituţiilor noastre. După alegerile electorale trecute, autoritățile au adoptat u nou Cod Electoral şi reguli mai stricte pentru finanțarea partidelor. Am redus plafoanele donațiilor, am interzis finanțarea din partea entităților străine. Am limitat donațiile în numerar.
Potrivit directorului Promo-Lex, la ultimele alegeri din Republica Moldova s-au înregistrat un număr fără precedent de acte de corupţie. Iar pentru a preveni asta pe viitor este necesară tragerea la răspundere a celor care au încercat să cumpere masiv voturi.
NICOLAE PANFIL director, Promo-LEX: Am văzut că în continuare trenează aceste dosare care sunt în instanţele de judecată şi chiar şi atunci când ma văzut doasrele finalizate, am văzut că acele persoane condamante nu au ajuns să îşi ispăşească pedeapsa. În toninuare avem probleme cu impunitate, iar acest lucru trebuie să fie rezolvat aici acasă. Sigur că factorii experni, Federaţia Rusă va încerca să ne pună beţe în roate, dar noi trebuie să ne asigurăm că închidem acele lacune care leavem.
SUNNY AHMED director regional pentru Dezvoltare, Ambasada Regatului Unit: Prin intermediul proiectului finanţat de Regatul Unit spirjinim transparenţa în finanţarea politică, extindem accesul la votare sigură şi incluzivă, consolidăm capacităţile instituţiilor de a combate dezinformarea şi ameniţările cibernetice şi favorizăm cooperarea dintre instituţii şi public.
Amintim că, pentru a combate corupţia electorală, Parlamentul a înăsprit pedepsele pentru corupția electorală și finanțarea ilegală a partidelor.
Astfel, oferirea de bani, bunuri, ori alte foloase în scopul determinării alegătorului să își exercite sau să nu drepturile electorale se pedepseşte cu amendă de la 37 la 57 de mii de lei sau închisoare de la doi la şase ani.
Sacţiunile sunt şi mai dure dacă aceste acţiuni sunt în interesul unui grup criminal. Astfel de cazuri sunt pedepsite cu închisoare de la 7 la 15 ani sau cu amendă de peste 100 de mii de lei.
REDACTOR: NADIA MIHUŢĂ