Social

Amenzi mai mari pentru conducerea vehiculului fără deținerea poliţei de asigurare obligatorie RCA

post-img
Amendă rutieră

Amenzile pentru conducerea vehiculului fără deținerea poliţei de asigurare obligatorie RCA vor fi majorate semniicativ, iar inspectorii de patrulare vor putea verifica deținerea poliței inclusiv într-un sistem online.

În ședința din 23 iunie, deputații au  modificat, în prima lectură, Legea cu privire la asigurarea obligatorie  de răspundere civilă pentru pagube produse de autovehicule; Codul  Contravențional al Republicii Moldova; Legea cu privire la prevenirea și  combaterea spălării banilor și finanțării terorismului.

Documentul prevede ajustări legate de  modalitatea de încheiere a contractului de asigurare între proprietarul  sau utilizatorul vehiculului și asigurătorul de răspundere civilă auto  (suport de hârtie, formă de document electronic sau prin utilizarea  mijloacelor electronice). Astfel, dacă contractul de asigurare  obligatorie RCA va fi încheiat prin mijloace electronice, dar fără  utilizarea semnăturii electronice, momentul încheierii contractului se  va considera momentul de plată a primei de asigurare.

Proiectul mai prevede obligativitatea  asigurătorilor și intermediarilor de a oferi solicitanților asigurării  informația privind cuantumul primei de asigurare, precum și a  coeficientului bonus-malus, care va fi aplicat.

De asemenea, modificările la Codul  contravențional prevăd majorarea amenzii pentru conducerea vehiculului  fără deținerea poliței de asigurare obligatorie de răspundere civilă, pe  suport de hârtie sau electronic, ori în lipsa datelor accesate din  sistemul informational unic aferent asigurării obligatorii de răspundere  civilă auto. Amenda va constitui de la 30 la 60 unități convenționale.

Modificările la Legea cu privire la  prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului  prevăd omiterea aplicării măsurilor de precauție privind clienții care  solicită eliberarea poliței de asigurare obligatorie RCA pentru  prejudicii produse de autovehicule.

Proiectul urmează a fi supus examinării în lectura a doua.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter