Cultură

Premieră teatrală la Chişinău. Spectacolul „...Escu", de Tudor Muşatescu, a adus pe aceeaşi scenă actori din România şi Republica Moldova

Premieră teatrală la Chişinău. Spectacolul „...Escu", de Tudor Muşatescu, a adus pe aceeaşi scenă actori din România şi Republica Moldova

Premieră teatrală la Chişinău. Spectacolul "...Escu", de Tudor Muşatescu, a adus pe aceeşi scenă actori din România şi Republica Moldova. Este vorba despre o colaborare dintre teatrele Satiricus "Ion Luca Caragiale" din Chişinău şi "Stela Popescu" din Bucureşti. Sala a fost neîncăpătoare, iar spectatorii - încântaţi de talentul actorilor.

ZFR

„Ai să te înscrii la socialişti? – Eu? – Da! – Nu mă înscriu, domnule! Nu! NU! Nu! – Nu! Nu! NU! Vorbeşti ca la cafenea, domnule! – Pardon, la cafenea nu vorbesc degeaba. Plătesc ca să vorbesc”.

Spectacolul "... Escu", regizat de Alexandru Grecu și Cristian Șofron, e o distribuție mixtă şi a reunit actori consacraţi din România şi din Republica Moldova. Cel care a intrat în rolul personajului principal este actorul român Pavel Bartoş.


PAVEL BARTOŞ, actor: „Mi-am dorit mult acest rol, acest schimb cultural, această experienţă de a juca cu actorii de aici. Totul a fost peste aşteptările mele. Totul este magnific, la superlativ, iar publicul m-a ţinut în braţe”.

ZFR


VIOREL CORNESCU actor, Teatrul Naţional Satiricus "Ion Luca Caragiale", Chişinău: „Publicul foarte receptiv deoarece, de obicei, la primele spectacole vin cei cât de cât iniţiaţi şi felul în care le place teatrul cu adevărat, nu doar o modă de a merge la teatru sau hai să mergem şi noi odată dacă nu am fost”.


Producţia teatrală mixtă face parte dintr-o colaborare strânsă a celor două instituţii culturale. Repetiţiile, spun regizorii, au durat mai bine de două luni.


SANDU GRECU director, regizor, Teatrul Naţional Satiricus "Ion Luca Caragiale", Chişinău: „E un mesaj către politicieni, spectatori, o avertizare despre fenomenul camelion, despre imoralitatea în politică care este şi astăzi actuală indiferent în ce ţară se întâmplă acest lucru”.


CRISTIAN ŞOFRON regizor, Teatrul "Stela Popescu" Bucureşti: „Vorbim despre două şcoli diferite dar spunem de actori talentaţi, acest lucru s-a văzut din primele secunde de când ei au repetat. Luni venisem aici şi am început să repetăm şi am avut cu toţii o surpriză absolut fantastică. S-a muncit într-o atmosferă absolut minunată şi sunt fericit că sunt din nou la Chişinău”.


La Chişinău, premiera spectacolului a avut loc în data de 2 şi 3 martie, în sala Teatrului Naţional Satiricus "Ion Luca Caragiale". Spectatorii au comparat-o cu un pod de flori teatral.

„Mă bucur că sălile sunt pline. Cu cât mai mult vom frecventa spectacolele, ne vom cultiva, cu atât va fi mai linişte, pace şi cer senin în ţară. Este un impact frumos care valorifică a culturii de Ziua Naţională a scriitorului”.

ANGELA CARAUŞ actriţă, Teatrul Naţional "Mihai Eminescu", Chişinău: „Fiind actriţă, aş vrea să văd colegii mei din Bucureşti, aici, la noi în ţară, pe scena Teatrului Satiricus. Bravo regizorului şi directorului artistic al acestui teatru că a avut asemenea oportunitate să invite pe actorii din Bucureşti aici”.

La Bucureşti, spectacolul va fi jucat în data de 28 martie.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter