Actualitate

În luna octombrie, 36 de persoane au avut nevoie de intervenția medicilor de pe ambulanță, după ce s-au intoxicat cu monoxid de carbon

post-img
În luna octombrie, 36 de persoane au avut nevoie de intervenția medicilor de pe ambulanță, după ce s-au intoxicat cu monoxid de carbon

36 de persoane, dintre care 27 de maturi și 9 copii, au avut nevoie în luna octombrie de intervenția Serviciului de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, în urma intoxicației cu monoxid de carbon. Cele mai multe cazuri au avut loc în centru țării - 22 de cazuri, dintre care 12 în Chișinău.

BFCO

La nord a fost nevoie de intervenția medicilor de pe ambulanță în 8 cazuri, iar în 6 cazuri - la sud. 

 După acordarea asistenței medicale urgente prespitalicești, echipele AMU au transportat la spital, pentru tratament corespunzător, 26 pacienți, dintre care 18 adulți și 8 copii.

„Intoxicația cu monoxid de carbon (CO) este o urgență medicală gravă care apare atunci când monoxidul de carbon se acumulează în sânge, împiedicând transportul oxigenului către țesuturi și organe. Monoxidul de carbon este un gaz inodor, incolor și insipid, care poate fi produs în urma arderii incomplete a combustibililor precum gazul natural, lemnul, cărbunele sau benzina”, se spune într-un comunicat al Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP).

Cauze comune:

- Arderea incompletă a combustibililor în sobe, șeminee, boilere defecte sau autoturisme.

BFCO

-  Expunerea în spații închise cu ventilație insuficientă.

- Scurgeri de gaze de la aparate de încălzire defecte.

Simptomele intoxicației cu CO pot varia în funcție de durata și intensitatea expunerii:

 Ușoară: Cefalee, amețeli, greață, oboseală.

 Moderată: Durere toracică, confuzie, vedere încețoșată, tahicardie.

 Severă: Pierderea cunoștinței, convulsii, aritmii, insuficiență respiratorie și chiar moarte.

Intoxicația cu CO este periculoasă deoarece simptomele pot fi subtile, iar detectarea este dificilă fără echipamente speciale. Intervenția rapidă este esențială pentru prevenirea complicațiilor.

 În acest sens, IMSP Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească îndeamnă oamenii să manifeste responsabilitate şi vigilenţă în exploatarea sistemelor de încălzire cu gaze, mai cu seamă verificarea în mod regulat a sobelor pentru a evita situațiile de risc. 

 În caz de expunere la monoxid de carbon: ventilați imediat spațiile, evacuați persoanele expuse și apelați la numărul de urgență 112!

author-img_1

Lidia Gorka

Reporter