Economic

Localitățile basarabene beneficiază de proiectele transfrontaliere implementate în cadrul programului operațional comun România-Republica Moldova

Proiecte transfrontaliere
Sursa video: TVR MOLDOVA

Proiectele transfrontaliere implementate în cadrul programului operațional comun România-Republica Moldova sunt de mare ajutor la dezvoltarea localităţilor basarabene. Un important beneficiar al acestor fonduri este şi municipiul Cahul. Cu ocazia Zilei Cooperării Europene a avut loc o prezentare a reuşitelor acestor proiecte strategice derulate de o parte şi de alta a Prutului.

La eveniment a fost organizată o expoziție de obiecte de artă populară, realizate în cadrul proiectului "Renașterea meșteșugurilor autentice populare", finanțat prin Programul Operațional Comun România-Republica Moldova. Copiii au participat la mai multe workshopuri tematice.

La eveniment a participat și viceprimarul municipiului Iași, localitate înfrățită cu municipiul Cahul.

DANIEL JURAVLE viceprimar, Iași: „Cooperăm foarte bine cu municipiul Cahul. Avem evenimente împreună. Ne pregătim şi cu un alt set de evenimente pentru anul următor. Ne dorim foarte mult ca ci din Cahul să reușească să vină şi la Iaşi cu acest târg al meșterilor populari. Acest prim pas a fost făcut aici.”

Un alt proiect cofinanțat prin programul operațional comun România-Republica Moldova permite reabilitarea mai multor drumuri din Cahul care facilitează traficul transfrontalier de mărfuri și persoane. Lucrurile au început recent iar valoarea lor depășește 90 milioane de lei moldoveneşti.

NICOLAE DANDIȘ primar, municipiul Cahul: „Cahulul, atât municipiul, cât şi regiunea, este beneficiar la mai multe proiecte, atât din domeniu educație, cultură, promovarea obiectivelor de patrimoniu, cât și infrastructură, mă refer la reparația străzilor Dunării, Griviței, Nufărul Alb.”

Administrația de la Iași va oferi municipiului Cahul ajutor în consolidarea capacităților de elaborare a proiectelor transfrontaliere și obținerea finanțărilor europene.

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter