Politic

Opinii: În primul an de mandat guvernul Gavrilița a reuşit să facă față unor crize fără precedent

Un an de mandat a Guvernului Gavrilita
Sursa video: TVR MOLDOVA

Obţinerea de către Republica Moldova a statutului de candidat la aderarea la Uniunea Europeană este una dintre marile realizări ale actualei guvernări. Asta spun analiştii politici, potrivit cărora cabinetul de miniştri a mai reuşit, într-un an de mandat, să facă unor crize fără precedent - a refugiaţilor şi a gazelor. În lista problemelor care însă trebuie rezolvate se află reforma justiţiei, cea administrativ-teritorială şi recuperarea miliardului.

Analistul politic Nicolae Negru susţine că anul 2022 este unul istoric pentru guvernare şi cetăţeni, deoarece Republica Moldova a reuşit să obţină statutul de ţară candidat la Uniunea Europeană.

NICOLAE NEGRU, analist politic: „O realizare nesperată, nu ştiu dacă guvernarea a planificat pentru acest an, această reuşită, dar e legată, desigur, de războiul din Ucraina. Şi, touşi, dacă nu am fi avut un guvern pro-european, nu cred că obţineam acest statut.”

Într-un an de mandat, Guvernul Gavriliţa a avut de înfruntat numeroase crize - pandemia, războiul din Ucraina, problema migranţilor,  creşterea preţurilor la carburanţi. Potrivit lui Nicolae Negru, noi încercări vor veni în sezonul rece, când populaţia va trebui asigurată cu gaze. Analitul politic a vorbit şi despre alte domenii care necesită voinţă politică din partea guvernului.

NICOLAE NEGRU, analist politic: „Recuperarea miliardului, justiţia independent, nepolitizată. Reforma territorial-administrativă, descentralizarea, de care încă nu s-a apucat actuala guvernare. Sunt încă multe de făcut.”

VALENTIN DOLGANIUC, analist politic: „Căluţul de bătaie pe care a venit acest Guvern este lupta cu oligarhii, corupţia. Pe aceste paliere noi nu vedem niciun dosar de rezonanţă pe care astăzi să-l avem finalizat. Un dosar care să ştim, Plahotniuc, Dodon, Şor, alţi oligarhi, s-au finalizat aceste dosare şi aceste persoane nu doar că stau la puşcărie, dar au fost restituiţi banii publici.”

Într-un an de la învestirea Guvernului Gavriliţa, Republica Moldova a reuşit să ţină piept şi numeroaselor şocuri economice, iar multe unele reforme anunţate încă nu s-au materializat, sunt de părere experţii economici.

VIOREL GÂRBU, expert economic: „Noi ştim realităţile în care trăim, noi ştim realităţile în context regional. Ştim că republica Moldova a înregistrat un şoc inflaţionist, preţurile cresc foarte mult. Nu pot să zic de anumite schimbări în plan economic, anumite politici economice nu am văzut să vină din partea acestui partid. Similar, noi putem caracteriza evoluţiile în domeniul social. Aici a fost foarte mult tam-tam cu creşterea pensiei minime la 2000 de lei, dar totuşi ritmul inflaţionist a mâncat mult din această iniţiativă venită din partea PAS-ului.”

Cetăţenii Republicii Moldova spun că îşi doresc o viaţă liniştitiă, acasă, şi salarii mai bune.

Actualul cabinet de miniştri a fost învestit în agust anul trecut. Atunci, Parlamentul a aprobat şi lista ministerelor, numărul cărora a crescut de la nouă, la 13. Au avut loc şi două remanieri guvernamentale. Vicepremierul pentru Reintegrare, Vladislav Kulminski şi-a depus cererea de demisie, fiind înlocuit cu Oleg Serebrian. Iar ministrul Agriculturii, Viorel Gherciu, a fost revocat din funcţie şi înlocuit cu Vladimir Bolea. Premierul Natalia Gavriliţa declara, anterior, că nu sunt excluse şi alte remaniere.

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter