Promovarea incluziunii sociale prin teatru. Această iniţiativă, lansată de Ministerul Educaţiei şi UNICEF Moldova, îşi propune reducerea bullyingului, a stigmatizării şi discriminării copiilor. Proiectul va fi implementat în şaizeci de instituţii de învăţământ din 10 raioane ale Republicii Moldova.
Prin teatru social publicul poate analiza problemele abordate în piesă şi poate oferi soluţii participând la spectacol. Astfel, elevii care vor lua parte la acest program vor fi mai atenţi la ce se întâmplă pe scenă şi ar putea să-şi schimbe percepţiile şi comportamentul în viitor.
Iniţiativa va fi implementată până în luna decembrie şi va implica peste 4.800 de elevi.
TAMARA PASAT, director, LT "Hyperion", Durleşti: Este o activitate pe care am acceptat-o în instituţia noastră şi am devenit astăzi gazdă, dat fiind faptul că astăzi, noi în instituţie avem 1700 de copii şi este clar că se întâlnesc aşa cazuri şi în rândul elevilor noştri. Tare sper ca după această activitate toţi cei prezenţi aici vor primi altfel lucrurile în jurul lor.
DAN PERCIUN, ministrul Educaţiei şi Cercetării: În ultimii 10 ani de zile lucrurile bineînţeles s-au îmbunătăţit când vine vorba despre incluziunea în şcoli, avem o schimbare de atitudine şi din partea profesorilor şi din partea societăţii faţă de copiii cu nevoi speciale, copii cu dizabilităţi, dar mai este de lucru, în special la capitolul copii cu dizabilităţi severe. În zona bullyingului, genul acesta de activitate sunt foarte importante pentru ca să îmbunătăţim şi aici lucrurile.
MAHA DAMAJ, reprezentantă UNICEF în Republica Moldova: Una dintre cele mai mari probleme este că avem nevoie să schimbăm atitudinea, să schimbăm modul prin care oamenii să le explice copiilor că suntem diferiţi. Acest teatru este o modalitate creativă de a pune oamenii "în papucii celorlalţi", să vadă cum se simt şi să îi includem în scenariu. De fapt, ideea este ca aceşti copii să practice deprinderea de a fi verticali, vocali şi să condamne discriminarea când o văd.
Iniţiativa face parte din campania naţională "Învăţăm Împreună". REPORTER: MĂDĂLINA COCIU Imagine: Eugen Picicur