Social

Noul Institut Național pentru Educație și Leadership, garant al calității educației în Republica Moldova

Noul Institut Național pentru Educație și Leadership, garant al calității educației în Republica Moldova

Profesorii din Republica Moldova vor fi instruiţi cum să prevină cazurile de violenţă şi bullying în şcoli, dar şi cum să folosească la clase ultimele tehnologii digitale. Este misiunea noului Institut Național pentru Educație și Leadership, ale cărui priorităţi au fost prezentate astăzi, într-un eveniment care a adunat oficialităţi din ţară şi din străinătate dar şi zeci de cadre didactice.

VIORICA ANDRIŢCHI director, INEL: Venim cu strategii şi studii care vor scoate în evidenţă problemele tinerilor specialişti acolo în şcoală şi drept rezultat venim şi cu formări continue, cu programe de susţinere a tinerilor în inserţia profesională. Totodată, colegi venim cu noi generaţii de programe.

Atât ministrul Educaţiei cât şi cadrele didactice prezente la eveniment au recunoscut că sistemul de învăţământ din Republica Moldova are multe lipsuri aşa că e binevenită aceasta nouă instituţie care poate contribui la creşterea calităţii educaţiei.

DAN PERCIUN ministrul Educaţiei şi Cercetării: Avem un șir întreg de probleme pe care ne-am dori să le putem rezolva prin acest Institut. Fie că vorbim de violența în școală, fie că vorbim de bulling, fie că vorbim de digitalizare, toate acestea necesită o schimbare și atunci acest Institut Național pentru Educație și Leadearship ar putea fi acest suport.

"Se aştepta crearea în ţară a unei asemenea structuri care să aibă grijă ca toate cadrele didactice să beneficieze de cele mai bune condiţii de formare profesională. Consider că şi eu trebuie să beneficiez din acest motiv sunt şi eu astăzi aici ca să vîăd care sunt perspectivele de continuare.

"Crearea unui astfel de institut, unei astfel de instituţii de învăţământ superioară i-aşi spune eu este foarte necesară atât pentru cadrele didactice, cât şi pentru cadrele de conducere de la toate nivelurile. Doar va fi un beneficiu pentru tot sistemul educaţional de la noi din ţară."

"Sigur că salut, deoarece suntem în era tehnologiilor şi noi nu putem rămâne în urmă. Este o idee destul de reuşită şi chiar sunt mândră că învăţământul nostru merge înainte."

Alături de partenerii externi care susţin educaţia din Republica Moldova, preşedintele Maia Sandu a facut un apel la modernizarea acestui domeniu şi la adaptarea lui la realităţile prezentului.

MAIA SANDU preşedintele Repubicii Moldova: Sper că Institutul va reuși să ridice calitatea predării în școlile din țara noastră, va ajuta pedagogii să adopte metode de predare noi și să se adapteze mai bine la condițiile moderne, tot mai complexe, din sălile de studii.

Institutul va începe să funcţioneze de pe 1 septembrie. Bugetul instituţiei este de nouă milioane de lei, iar plata serviciilor de mentorat în anul 2024 va fi asigurată de UNICEF.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter