Cultură

Filmul Carbon, o producţie realizată în Republica Moldova, a fost propus pentru premiile Oscar

filmul Carbon

Filmul Carbon, o producţie realizată în Republica Moldova, în regia lui Ion Borş, a fost propus pentru premiile Oscar, la categoria Cel mai bun film străin. Decizia a fost luată astăzi, în ziua în care are loc premiera mondială la Festivalul Internațional de Film de la San Sebastian.

Acțiunea filmului se desfășoară în 1992, în perioada conflictului armat de pe Nistru. Este povestea unui tânăr tractorist, pe nume Dima, care, din dorință de a-și construi o viață normală alături de iubita sa, pornește pe un drum periculos.

O descoperire sinistră transformă călătoria lui Dima într-o aventură absurdă, plină de situații penibile în care eroul se ciocnește de indiferența, goana după profit  și prostia oamenilor care îl înconjoară.

VIRGILIU MĂRGINEANU, producător: „Acesta mi se pare un atu foarte important al filmului autohton, pentru că noi ne regăsim în acest film. Chiar dacă, uneori, nu ne place, filmele sunt despre noi”.

Regizorul Ion Borș mărturisește că subiectul filmului a fost inspirat din povestirile tatălui său, participant la conflictul armat de pe Nistru.
Filmul Carbon a fost propus de comitetul de selecţie din Republica Moldova pentru Premiile Oscar 2023, la categoria Cel mai bun film străin. Astăzi, pelicula va fi proiectată în cadrul Festivalului Internațional de Film de la San Sebastian.

ION BORŞ, regizor: „Am primit vestea chiar de aici, de la San Sebastian, în ziua premierei mondiale. Poate este şi un semn acesta. Nu ne rămâne decât să livrăm tot ce este nevoie pentru concurs şi să aşteptăm rezultatele”.

În acest an, comitetul de selecție din Republica Moldova al Academiei Oscar fost format din 17 membri, 13 prezenţi, printre care regizorii Vlad Druc și Andrei Dumbrăveanu, producătorul Virgil Mărgineanu, actorul Petru Hadârcă și compozitorul Eugen Doga.

VIRGILIU MĂRGINEANU, producător: „Se vede că e un film la care s-a lucrat foarte mult, din câte vorbeam cu producătorii, mai mult de patru ani. Şi, respectiv, rezultatul este pe măsură. Teoretic, el este deja participant, acum dacă va câştiga acest premiu rămâne d evăzut, pentru că va daţi seama, toate ţările îşi înaintează câte un film la această categorie. Concurenţa e destul de mare”.

Printre filmele pe care Republica Moldova le-a propus în anii trecuți la Oscar se numără "La limita de jos a cerului", în regia lui Igor Cobileanski și "Toți copiii Domnului", în regia lui Adrian Popovici. Cea de 95-a ediție a premiilor Oscar va avea loc pe 12 martie 2023, la Hollywood. Premiera naţională a filmului Carbon va avea loc pe 4 octombrie, la Palatul Naţional.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter