Politic

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu a participat la Ziua Europei care s-a desfășurat la Edineț

Ziua Europei Edineț
Sursa video: TVR MOLDOVA

Ziua Europei a fost sărbătorită şi în nordul Republici Moldova. La Edineţ a fost deschis Orășelul European, unde au fost prezentate proiectele implementate în zonă cu sprijinul Uniunii Europene. La eveniment au fost reprezentanți ai ambasadelor statelor UE în Republica Moldova dar şi preşedintele Maia Sandu, care a purtat o ie tradiţională.

Localnicii au putut să cunoască mai bine tradițiile, valorile și cultura statelor membre ale Uniunii Europene, precum și rezultatele concrete ale proiectelor finanțate de UE în beneficiul oamenilor din municipiul Edineţ.

MARIUS CIPRIAN TOTH, însărcinat cu afaceri a.i., Ambasada României în Republica Moldova: „Suntem al Edineţ pentru a aduce sărbătoare, informaţii vizavi de Europa, de valorile şi principiile europene. Astfel încât să fim cât se poate de atractivi pentru populaţia Edineţului.”

CATARINA NILSSON, reprezentant, Ambasada Suediei în Republica Moldova: „Astăzi, la Edineț, ambasada Suediei prezintă informații despre Suedia. Avem un concurs cu întrebări despre mediul ambiant, natură, un aspect important pentru Suedia.”

TANJA I. BEYER  reprezentant, Ambasada Germaniei în Republica Moldova: „Am adus informații despre Germania. Am organizat și noi un concurs. Dacă răspunzi corect la întrebări, câștigi cadouri. Am avut foarte mulți participanți. A fost interesant pentru ei. Ne place că aici este un interes atât de mare pentru Europa.”

Oraşul Edineţ a beneficiat de zeci de proiecte europene pentru dezvoltare. În acest an, în acest municipiu se va investi un million de euro, din fonduri europene, pentru dezvoltarea rețelei de transport.

CONSTANTIN COJOCARU, primar, Edineț: „Avem un proiect de apă și canalizare de circa 3 milioane de euro, avem un proiect SMART pe iluminare, transport, apă, servicii comunale, de aproape 4,3 milioane de euro, împreună cu Alba Iulia. Împreună cu agenții economici încercăm să unificăm Edinețul în numele unui ideal comun, să unificăm R. Moldova.”

Președintele Maia Sandu şi ambasadorul Uniunii Europene, Jānis Mažeiks, au parcurs tradiționalul tur al Orășelului European. Cei doi oficiali au făcut cunoştinţă cu producători autohtoni şi au putut gusta din produsele lor.

Producător: Este produsul lui Vasile Stroescu.


-M.Sandu: Mulţumesc frumos, aşa ca să se vadă ce-i aici.

  
-Producător: Vă mulţumim şi contăm pe suportul UE pentru susţinerea producătorilor locali.

E. S. JANIS MAZEIKS, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova: „Ziua Europei este marcată pe data de 9 mai, dar pentru că relațiile dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană sunt atât de puternice, avem nevoie de o lună ca să sărbătorim. Iată de ce suntem și la Edineț. Vedeți proiecte concrete pe care UE le-a implementat la Edineț. Este vorba despre proiecte de aprovizionare cu apă, transport, iluminat.”

MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: „Noi sărbătorim astăzi pacea pentru că despre asta este Europa. Proiectele europene ne ajută să grăbim modernizarea țării, să nu așteptăm 30 de ani, dar să facem lucrurile mult mai repede și de aceea ne dorim să ajungem în marea familie a țărilor europene.”

Oamenii din zonă susţin perspectiva de integrare europeană a Republicii Moldova.

Evenimentul s-a încheiat cu un concert Moldovan Youth Orchestra.

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter