Sport

Sportivii din Republica Moldova au cucerit peste 500 de medalii, în 2023

Sportivii din Republica Moldova au cucerit peste 500 de medalii, în 2023

2023 s-a dovedit a fi un an prolific pentru sportul din Republica Moldova. Sportivii țării au cucerit un număr record de medalii, iar Chișinăul a găzduit o serie de competiții importante. Luptătoarea Anastasia Nichita, canoistul Serghei Tarnovschi și judocanul cu dizabilități, Oleg Crețul, au fost desemnați cei mai buni sportivi în 2023. În plus, șase basarabeni și-au asigurat deja prezența la Jocurile Olimpice de la Paris, programate în vara acestui an.

Imnul Republicii Moldova a răsunat la numeroase competiții de mare calibru în 2023. Cele mai importante titluri au fost obținute la Campionatele Mondiale și cele Europene, unde Anastasia Nichita a urcat, de fiecare dată, pe podiumul de premiere. La turneul continental, luptătoarea și-a adjudecat medalia de aur, iar la competiția supremă a reușit să cucerească argintul, ceea ce i-a adus calificarea la Jocurile Olimpice de la Paris.

ANASTASIA NICHITA, luptătoare: „Îmi doresc foarte mult medalia olimpică și o să fac tot ce îmi stă în puteri, tot posibilul, pentru a nu reveni cu regrete acasă."

PRESTAȚIA CONVINGĂTOARE A LUPTĂTORILOR

Și Irina Rîngaci și-a asigurat prezența la Olimpiadă, după ce a obținut bronzul la Campionatul Mondial rezervat seniorilor. În schimb, la turneul suprem dedicat categoriei de tineret, luptătoarea și-a adjudecat titlul suprem.

IRINA RÎNGACI, luptătoare: „A fost foarte greu, dar am reușit. Mă bucură acest fapt, deoarece asta se datorează muncii depuse zi de zi, împreună cu antrenorii."

În 2023 s-au făcut remarcați și alți luptători din Republica Moldova. Printre aceștia - Mariana Drăguțan, Victor Ciobanu, Vasile Diacon, Alexandru Solovei, dar și Alexandrin Guțu, care a fost recompensat cu titlul "Revelația Anului". Basarabeanul a devenit campion european și mondial la tineret.

ALEXANDRIN GUȚU, luptător de stil greco-roman: „M-am așteptat la mai mult. Voiam să obțin și calificarea la Jocurile Olimpice, dar nu am reușit, din păcate."

AUR ISTORIC LA JOCURILE EUROPENE

A adus aurul acasă și Artiom Livadari. Luptătorul de Muay Thai a obținut titlul suprem la Jocurile Europene din Polonia, prima distincție de acest calibru din istoria Republicii Moldova. Tânărului îi lipsește, însă, o distincție importantă din palmares.

ARTIOM LIVADARI, luptător de Muay Thai: „După trei ediții ale Campionatelor Mondiale la care am obținut argintul, urmează să revin cu aurul acasă. Asta îmi doresc cel mai mult."

EVOLUȚIE DE SUCCES A JUDOCANILOR

Și judocanii au fost la înălțime în 2023. Radu Izvoreanu a devenit campion european la tineret, iar Petru Pelivan a cucerit bronzul la turneul continental rezervat seniorilor, după o finala mică în compania unui alt reprezentant al Republicii Moldova - Adil Osmanov.

La aceeași competiție, Denis Vieru a reușit patru victorii și a fost recompensat cu medalia de aur. Liderul mondial al categoriei 66 de kilograme, alături de Petru Pelivan și Mihail Latîșev, are locul asigurat la Olimpiadă, dar o confirmare oficială în acest sens va apărea abia în luna mai.

DENIS VIERU, judocan: „Fiecare an își are farmecul său. Nu pot să zic că unul este mai bun sau mai rău decât celălalt. Este un proces și ne bucurăm."

Au impresionat și judocanii cu dizabilități. Oleg Crețul și Ion Basoc au triumfat la Campionatul European de Para Judo, la fel ca și la Grand Prix-ul de la Tokyo. În plus, aceștia sunt la un pas de calificarea la Jocurile Paralimpice de anul viitor.

OLEG CREȚUL, judocan cu dizabilități: „Eu îmi doresc ca echipa de para judo să ridice cât mai sus steagul țării la Jocurile Paralimpice."

NUMEROASE MEDALII OBȚINUTE DE CANOTORI

Un număr important de medalii a fost obținut de cei care practică sporturile nautice. Tandemul compus din Nichita Naumciuc și Dmitrii Zincenco a cucerit bronzul la Mondialul de Canotaj. În paralel, în competițiile de canoe, Elena Glizan și Mihai Chihaia s-au făcut remarcați cu o serie de prestații convingătoare. În centrul atenției a fost, totuși, perechea formată de Daniela Cociu și Maria Olărașu, care a luat aurul la Campionatul European și cel Mondial, ambele la categoria de tineret.

În plus, fetele au primit dreptul de participare la Jocurile Olimpice de la Paris, la fel ca și Serghei Tarnovschi. Alături de Anastasia Nichita și Oleg Crețul, canoistul a fost desemnat "Sportivului Anului".

SERGHEI TARNOVSCHI, canoist: „Am reușit să mă calific la Jocurile Olimpice, să obțin medalii la Jocurile Europene și la Campionatul Mondial. Voi tinde spre noi succese în 2024."

SUCCES RĂSUNĂTOR PENTRU DAN OLARU

Merge la Olimpiada și Dan Olaru, care a reușit o performanță fără precedent în 2023. Arcașul a obținut aurul la etapa de debut a Cupei Mondiale, fiind cel mai bun dintre cei 133 de participanți.

DAN OLARU, arcaș: „Pentru mine a fost un an de succes. Sunt foarte bucuros că el s-a început bine și s-a încheiat cu rezultate tot foarte bune."

HALTEROFILII, PREZENȚI PE PODIUM

A fost un an productiv și pentru halterofili. Elena Erighina și-a adjudecat bronzul la Campionatul European la Seniori, la fel ca Tudor Bratu și Marin Robu. Baieții, însă, au făcut furori la turneul continental, rezervat tinerilor, unde au obținut titlul suprem.

MARIN ROBU, halterofil: „Aș spune că a fost un an destul de reușit. Am adus șase medalii, dintre care trei de aur. Este un rezultatul destul de bun."

COMPETIȚII SPORTIVE IMPORTANTE, LA CHIȘINĂU

Sportivii basarabeni au urcat pe podiumul de premiere și la competițiile de anvergură, desfășurate în Republica Moldova. În premieră, la "Chișinău Arena", a fost organizat Campionatul European de Haltere, rezervat sportivilor de până la 15 și 17 ani. Reprezentații țării au bifat o evoluție de excepție, iar în centrul atenției a fost Nicoleta Cojocaru, care a cucerit două medalii de aur și una de bronz.

Tot la "Chișinău Arena" a fost organizat un show fără precedent în Republica Moldova. E vorba de "Gladiator Challenge", în care s-au duelat o sută de concurenți. La finalul mai multor probe dificile, Valeriu Derevenciuc a fost desemnat "Cel Mai Puternic Om din Țară".

La Chișinău s-a desfășurat și Campionatul European de Armwrestling și Para Armwrestling. Aproximativ o mie de sportivi, din zeci de țări, au concurat la "Moldexpo" pentru titlurile continentale.

Iar la stadionul "Zimbru" s-a creat o atmosferă feerică în 2023. Suporterii au urmărit cu sufletul la gură prestația impresionantă a naționalei de fotbal, care a fost la un pas de calificarea istorică la Campionatul European. Elevii lui Serghei Cleșcenco au reușit câteva rezultate suprinzătoare, printre care victoria în fața Poloniei, cu scorul de 3 la 2.

Mii de oameni au fost prezenți în tribunele arenei și la celelalte meciuri din Chișinău. O asemenea susținere nu s-a mai văzut la meciurile "tricolorilor", care au reușit să unească o națiune.

SERGHEI CLEȘCENCO, selecționer, naționala de fotbal a Republicii Moldova
Băieții au demonstrat curaj și anul viitor vom avea și mai multă responsabilitate în fața microbiștilor. Sper doar la lucruri bune!"

UN MECI ISTORIC DE RUGBY, LA CHIȘINĂU

Iubitorii sportului s-au bucurat nu doar de meciuri de fotbal, dar și de rugby. Republica Moldova a găzduit în luna octombrie primul duel internațional după o pauză de peste patru ani. "Haiducii" au ieșit victorioși în confruntarea cu Serbia.

545 DE MEDALII ÎN 2023

Tragem linia și facem totalurile anului. 2023 a adus o serie de performanțe notabile ale sportivilor basarabeni la competițiile olimpice, paralimpice și neolimpice. În palmaresul țării s-au adăugat 545 de medalii, un record absolut pentru Republica Moldova.

DAN PERCIUN, ministrul Educației, Republica Moldova: „Sperăm foarte mult ca 2024 să fie cel puțin la fel de bun. Avem așteptări mari de la Jocurile Olimpice. Le urăm mult succes sportivilor noștri în noul an."

O mare parte dintre sportivi au început deja pregătirea pentru cea mai importantă provocare a carierei – Jocurile Olimpice de la Paris, care va putea fi văzută, în exclusivitate, la TVR MOLDOVA.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter