Economic

Obiectiv Comun: ,,Din cauza salariilor mici, ni se scurg creierii”

post-img
Obiectiv Comun
Sursa foto: TVR MODLOVA

Locul femeii nu este doar la bucătărie, femeia a demonstrat că are un cuvânt de spus în domeniul pe care îl profesează, iar cercetările realizate de doamne sunt ponderabile şi competitive pe plan naţional şi internaţional. Afirmaţia aparţine Lilianei CONDRATICOVA, doctor habilitat în studiul artelor și culturologie, doctor habilitat în istorie, invitată în cadrul emisiunii Obiectiv Comun de la TVR Moldova.

,,Ziua internațională a femeilor și fetelor din domeniul științei este o modalitate de a ne face auzite, remarcate, apreciate şi recunoscute în domeniul pe care îl profesăm”, a menţionat Liliana CONDRATICOVA.

Conform statisticelor, ponderea femeilor prevalează în educaţie, ştiinţe medicale, ştiinţe sociale şi umanistice. Un număr mai mic de savante este înregistrat în ştiinţe naturale, agricole, inginereşti şi tehnologice. 

,,Observăm o tendinţă în ultima vreme de înscriere la doctorat. Tinerii doresc să realizeze cercetări, dintre cele mai interesante, şi fiecare, în funcţie de pasiune, de motivaţie şi interes, doreşte să acopere această dimensiune”, a afirmat Larisa SADOVEI, doctor în pedagogie şi conferenţiar universitar. 

Doctorul habilitat în filologie Aliona GRATI a remarcat ascensiunea femeilor în mediul academic, dar şi problema salarială a cercetătorilor din Republica Moldova. 

,,Trebuie să recunoaştem că, din cauza salariilor mici, ni se scurg creierii. Domniţele şi băieţii deştepţi se duc în lumea mare, să-şi găsească un rost mai bun, o viaţă mai plină de oportunităţi şi e grei să faci o prognoză ce se va întâmpla în Republica Moldova peste 10-20 de ani, dacă lucrurile nu se vor redresa”, a afirmat Aliona GRATI. 

Emisiunea poate fi urmărită aici.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter