Economic

Cel mai mare forum de afaceri europene în România, EUROSFAT, se desfăşoară în premieră în Republica Moldova

Cel mai mare forum de afaceri europene în România, EUROSFAT, se desfăşoară în premieră în Republica Moldova

Cel mai mare forum de afaceri europene în România, EUROSFAT, se desfăşoară în premieră în Republica Moldova. Printre subiectele discutate astăzi sunt progresele înregistrate de Chişinău la capitolul aderarea la Uniunea Europeană. La eveniment participă şi europarlamentarul român Siegfried Mureşan, preşedinte al Delegaţiei Parlamentului European la Comitetul Parlamentar de Asociere UE-Republica Moldova. Jurnalista Nadia Mihuţă a urmărit forumul şi vine cu informaţii. Nadia, bună seara, te ascultăm.

NADIA MIHUŢĂ jurnalist TVR MOLDOVA: „Într-adevăr, Forumul Eurosfat 2023  se desfăşoară pentru prima oară în Republica Moldova, după mai multe ediţii de suuces în România. Evenimentul a început la ora 9 dimineaţă, iar pe parcusul zilei au fost organizate mai multe paneluri de discuţii. Subiectul princial al evenimentul se axează totuţi pe progresele înregistrate de Republica Moldova de la primirea statutului de ţară candidată la aderarea în UE, reformele necesare, dar şi cum pot fi depăşite blocajele din domeniul justiţie. Evenimentul este format din cinci sesiuni în care au fost abordare crizele din domeniul politic, social şi economic, cum putem combate dezinformarea, dar şi cum ne putem întări securitatea. În scurt, mai exact la ora 19, experţii vor face totalurile acestui forum, iar cel care va încheia evenimentul de astăzi este europarlamentarul român Siegfried Mureşan. Acesta va trece în revistă perspectivele deschiderii negocierilor de aderare cu UE. Pentru a asculta discursul europarlamenatrului că îndemn să urmăriţi emisiunea Punctul de Azi, care va începe la ora 19. Până atunci vă îndemn să urmăriţi cum s-a desfăşurat formul”.

Forumul EUROSFAT 2023 a început cu discursurile video ale preşedinţilor Parlamentului European şi Comisiei Europene.

ROBERTA METSOLA preşesintele Parlamentului European: „Fiecare ţară candidată trebuie să-şi urmeze propria cale către aderarea la UE, dar Republica Moldova a făcut deja un progres important prin iniţierea reformei justiţiei, în lupta împotriva corupţiei şi în legea electorală. Din punctul nostru de vedere, suntem pregătiţi să oferim în continuare sprijinul de care Republica Moldova are nevoie pentru a îndeplini criteriile de aderare la UE”.

URSULA VON DER LEYEN preşedinte, Comisia Europeană: „Comisia recomandă Consiliului să deschidă negocierile de aderare. Există însă unele măsuri rămase, care trebuie finalizate şi în acest caz, Consiliul ar putea apoi finaliza cadrul de negociere, iar Comisia va prezenta Consiliului un raport privind progresele înregistrate, în martie 2024”.

Iar procurolul şef al Parchetului European, Laura Codruţa Kovesi, a îndeamnat autorităţile de la Chişinău să sporească măsurile împotriva corupţiei, inclusiv pentru a reduce riscurile de fraudă.

LAURA CODRUŢA KOVESI procur şef al Parchetului European: „Moldova va primi finanţări considerabile de la bugetul UE în anii următori. Este reponsabilitatea noastră comună să urmărim posibilii fraudatori. În acelaşi timp, cerd că este impotant să se iniţieze procesul de armonizarea a leglor moldovene cu cele europene, mai exact Legislaţia privind prevenirea şi combaterea corupţiei şi a fraudei  în interesele financiare ale UE”.

Şi la capitolul creşterea economiei şi investiţii mai avem de lucru, spun experţii.

TANA FOARFĂ director executiv, Europuls-Centrul de Expertiză
Europeană: „Mi se pare că sistemul de sănătate ar trebui să beneficieze mai mult de fondurile europene, pentru că acolo ne gândim  nu doar la partea de infrastuctură, de construirea de spitale, dar şi la parte cum am putea utiliza tehnologii noi. Partea de infrastuctură  este o problemă sistemică şi mă refer nu doar la insfrastutură rutieră, dar şi feroviară”.

OCTAVIAN ARMAŞU guvernator al Băncii Naționale a Republicii Moldova: „Este eficient să devenim parte a Uniunii Monetare Euro atunci când economia noastră este pe deplin sincornizată cu cea europeană. Astfel ca politicile monetare promovate de Baca central Europeană să fie în beneficiul economiei noastre. Până acolo mai avem”.

Forumul EUROSFAT se desfăşoară de 10 ani în România, fiind implementat de Centrul de Expertiză Europeană "Europlus". În următoarele două zile, acesta va avea loc în oraşele Ceadîr Lunga şi Bălţi.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter