Cultură

Forfotă mare la secțiile de admitere în colegii, centre de excelență și școli profesionale

Forfotă mare la secțiile de admitere în colegii, centre de excelență și școli profesionale

Forfotă mare la secțiile de admitere în colegii, centre de excelență și școli profesionale. În acest an, absolvenţii pot opta pentru cele peste douăsprezece mii de locuri la buget sau cele aproape 8 mii de locuri cu taxă. Admiterea se va desfășura în două etape și va dura până în data de 25 august.

Cei care își doresc o carieră în sistemul de sănătate au stat ore în şir la coadă pentru a depune actele la Centrul de Excelență în Medicină și Farmacie din Chişinău.

„Eu am obsesia asta de biologie, fimzică, chimie, la prelucrarea substanţelor şi mă gândesc că o să fac faţă la acest colegiu şi chiar îmi doresc foarte mult să devin un medic, să mă mândresc cu mine.”

„Emoţii sunt evident. Cu fica am venit. Nu plecăm de aici până nu depune actele. Mergem pe ideia de buget dar nu este exclus şi ideia de contract.”

GABRIELA GURBULEA, secretar, Comisia de admitere: „241 de locuri bugetare şi la locurile de contract 354. În total sunt aşteptaţi în instituţia noastră 595 de elevi. Contractul variază în funcţie de numărul de ani care se estudiază. Începând de la 1100 de lei şi terminând 15700, ceea ce denotă un contract la technician dentar, la programul de formare stomatologie.”

Dacă la unele colegii a fost aglomerat, la altele a cam bătut vântul.

„La care program de formare profesională doriţi să depuneţi actele? – Mecanic auto! – Este o alegere perfectă. Doriţi cazarea în cămin? – Da!” BORIS GROSU, director, Centrul de excelență în Transporturi: „Nu avem aglomeraţie de oameni din motiv că noi i-am programat pe toţi în prealabil. Pe site-ul instituţiei s-ai indicat telefonul de contact şi i-am rugat pe toţi care ar vrea să se înscrie, să numească ziua şi ora.”

„Maşinile îmi plac, mecanica. – Ce specialitate ţi-ai ales? – Electrica auto. E foarte interesantă.”

Din numărul total de locuri bugetare, 1533 sunt rezervate programelor de învățământ dual. Formarea profesională pentru elevii admiși la aceste programe va fi realizată în baza acordurilor semnate între 27 de instituții de învățământ profesional tehnic și 127 de unități economice. Dosarele de admitere pot fi depuse fizic, dar și online, prin intermediul Sistemului informațional de management în educație în învățământul profesional tehnic. Acesta poate fi accesat pe pagina web https://eadmitere.sime.md.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter