Lockheed Martin și Aerostar S.A. vor deschide la Bacău un centru de întreținere, reparații și revizie (MRO) pentru elicopterele Black Hawk din regiune, iar planurile par să includă extinderea procesului și către alte tipuri de echipamente de la Lockheed Martin, potrivit defenseromania.ro.
Veste foarte bună pentru industria aeronautică din România. Lockheed Martin investește în România, unde va pune pe picioare un centru tehnic pentru reparații, mentenanță și revizie.Astfel, până la livrarea primelor elicoptere Black Hawk S-70M, companiile Lockheed Martin și Aerostar S.A vor operaționaliza la Bacău un centru de mentenanță pentru celebrele elicoptere.
Potrivit comunicatului Lockheed Martin, centrul de la Aerostar Bacău va efectua întreținerea, reparația și revizia (MRO) elicopterelor Black Hawk și este programat să fie complet acreditat și operațional la momentul în care cele șapte elicoptere S-70 Black Hawk vor sosi în România, în cursul acestui an.
Cele două companii s-au înțeles încă din luna ianuarie a acestui an, iar cea mai mare parte dintre procedurile de acreditare pentru Aerostar au fost deja parcurse: angajații Aerostar au finalizat deja pregătirea MRO necesară, la Academia de Training Sikorsky Lockheed Martin din West Palm Beach, Florida. De asemenea, Lockheed Martin a finalizat un audit al Aerostar și al instalațiilor sale. Practic, acum se mai așteaptă o evaluare a planurilor instalațiilor de către autoritățile române.
Oficialii Lockheed Martin sunt de părere că centrul de întreținere, reparații și revizie de la Aerostar Bacău înseamnă costuri mai mici de exploatare a elicopterelor Black Hawk. De asemenea, compania americană nu exclude ca, în viitor, la Aerostar Bacău să fie reparate și alte produse ale Lockheed Martin."Acest centru, atunci când va fi operațional, va contribui la crearea și menținerea locurilor de muncă înalt calificate în România, a declarat Ray Piselli, vicepreședinte pentru afaceri internaționale la Lockheed Martin. "De asemenea, va permite creșterea gradului de pregătire și reducerea costurilor operaționale pentru elicopterele Black Hawk operate aici. Pe măsură ce căutăm să integrăm suportul pentru alte produse Lockheed Martin, anticipăm că acest centru are un potențial puternic de creștere în viitor", a mai explicat oficialul companiei americane.
Pentru șeful Aerostar Bacău, Grigore Filip, înțelegerea cu cei de la Lockheed Martin înseamnă un pas important pentru creșterea profilului României pe acest segment.
"Prin această nouă capabilitate, Aerostar va continua și va parcurge întreg procesul de preluare a activităților MRO necesare pentru noile aeronave din România și din regiune. Dorim să consolidăm poziția României pe această piață și să ne bazăm pe capacitățile și cunoștințele noastre tehnice pentru a stimula cooperarea cu alte companii românești din acest domeniu", a declarat Grigore Filip, Președinte și CEO la Aerostar.