Social

Câțiva experţi internaţionali în neurochirurgie şi-au unit forţele pentru a salva viaţa unui pacient din Chişinău diagnosticat cu o tumoare cerebrală

Câțiva experţi internaţionali în neurochirurgie şi-au unit forţele pentru a salva viaţa unui pacient din Chişinău diagnosticat cu o tumoare cerebrală

Câțiva experţi internaţionali în neurochirurgie şi-au unit forţele pentru a salva viaţa unui pacient de 52 de ani din Chişinău diagnosticat cu o tumoare cerebrală. Scopul acestei colaborări este de a reduce la minim riscurile şi complicaţiile pentru viaţa pacientului, valorificând experiența și cunoștintele medicilor din străinătate.

Valeriu Ghizdari a aflat diagnosticul în urmă cu doar două săptămâni.

VALERIU GHIZDARI, pacient: „Aveam dureri dar nu luam în serior, ziceam că o să treacă, mai beam câte o pastilă şi am văzut că mai tare se încep durerile, am fost şi m-am consultat, mi-a dat îndreptare să trec aparatele şi apoi mi-a depistat.”

Neurochirurgul Grigore Zapuhlîh, directorul Institutului de Neurologie şi Neurochirurgie a făcut echipă cu neurochirugul Marcel Ivanov, un medic basarabean ce munceşte la unul dintre cele mai mari spitale din Anglia şi cu Tetsuya Goto, neurochirug din Matsumoto, Japonia.

GRIGORE ZAPUHLÎH, neurochirug: „Noi vom vedea cum lucrează creierul, nu cum el arată, unde sau ce schimbă în cadrul acestui proces patologic. Este o tumoare, nu este plăcut să spui cuvântul dar sperăm să meargă bine procesul. Aşteptăm analiza post operatorii şi incercăm să facem totul fin, clasic modern.”

TETSUYA GOTO, neurochirug: „Diferenţa este în suportul care este foarte important pentru pacienţii cu tumori.”

MARCEL IVANOV, neurochirug: „Al doilea scop este să scoatem cât mai mult din acestă tumoare dacă se poate total pentru a reduce riscul de recureţnă, în al treilea rând prind această intervenţie nu vreau să lezăm nişte funcţii importante, vizuală a vorbirii şi acesta este rolul nostru.”

Imaginele sunt similare cu o harta GPS, ce trebuie să facem e să le unim împreună imaginele preoperatorii cu cele post operatorii.

După intervenţia chirurgicală medicii vor afla tipul tumorii. În funcţie de aceasta vor stabili tratamentul adecvat. Anual, la Institutul de Neurologie și Neurochirurgie se desfăşoara până la 400 de intervenţii de înlăturare a tumorilor cerebrale.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter