Jumătate dintre magistraţii Curţii de Apel Chişinău şi-au dat demisia pentru că nu sunt de acord să le fie verificată averea şi integritatea. Cererile de demisie au fost aprobate astăzi de către membrii Consiliului Superior al Magistraturii. Printre cei care au plecat este Nina Cernat, judecător și membru CSM. Pentru a nu se bloca activitatea Curţii de Apel, conducerea CSM va transfera temporar judecători de la alte instanţe.
20 dintre cei 40 de judecători de la Curtea de Apel au ales să plece din funcţie iar valul de demisii vine după ce s-a anunțat începerea evaluării judecătorilor. La şedinţa CSM, doar doi judecători si-au sustinut cererile de demisie, Nina Cernat şi Sergiu Arnăut care a motivate că a atins plafonul de vârstă.
SERGIU ARNĂUT, magistrat: „Un judecător acum la Curtea de Apel are peste o mie de dosare în restanţă. Şi nu vorbim de anii 2024. Vorbim de anii 2019 până la 2024, care la moment justiţiabilii.”
Judecătorul demisionar a precizat că transferul temporar nu este cea mai bună soluţie luată de conducerea CSM.
SERGIU ARNĂUT, magistrat: „Vorbim despre experienţa necesară care erau nişte principii obligatorii. De la prima instanţă urmează să parcurgi la instanţa a doua peste şapte ani. Următoarea instanţă peste 10 ani. Timp în care judecătorul se pregătea. Studia şi legea. Era apreciată legea şi acţiunile judecătorilor timp de şapte sau 10 ani. ”
Conducerea CSM crede că transferul temporar este acum cea mai eficientă soluţie. Vor fi iniţiate de urgenţă concursuri pentru transfer temporar dar şi numiri în funcţie, pentru a nu permite blocarea activităţii la Curtea de Apel Chişinău.
SERGIU CARAMAN, preşedintele interimar, CSM: „Unica soluţie care era există şi reală, inclusiv este şi astăzi în cazul Curţii de Apel Chişinău, pentru ca pe termen scurt, repede să fie soluţionată problema este acest transfer temporar. Transferăm judecători cu experienţă.”
Reforma în justiţie și evaluarea judecătorilor vor continua si sunt necesare pentru a crește încrederea societăţii.
SERGIU CARAMAN, preşedintele interimar, CSM: „Temei de a nu avea încredere în judecătorii respectivi, care au fost evaluaţi, inclusiv de experţi internaţionali, ceea ce societatea a aşteptat până acum, nu va mai exista. Scopul va fi atins şi asta ne va ajuta să recăpătăm încrederea societăţii în justiţie.”
În 2023, la Curtea de Apel Chişinău au ajuns peste 43 de mii de dosare civile şi penale, cu peste o mie mai multe decât în 2022. Doar 70% dintre acestea au fost soluţionate. Tot anul trecut, şi Curtea Supremă de Justiţie s-a confruntat cu un blocaj major în activitate. Atunci 80% dintre magistraţii si-au părăsit funcţiile.