Actualitate

Din septembrie 2022, Guvernul Republicii Moldova intenţionează să majoreze pensiile, salariile şi alte indemnizaţii sociale

Din septembrie 2022, Guvernul Republicii Moldova intenţionează să majoreze pensiile, salariile şi alte indemnizaţii sociale

Din septembrie 2022, Guvernul Republicii Moldova intenţionează să crească pensiile, salariile şi alte indemnizaţii sociale. Anunţul a fost făcut de premierul Natalia Gavriliţa, la postul public de radio. Potrivit şefului guvernului, aceste măsuri sunt extraordinare, nu au fost planificate anterior în bugetul de stat şi au drept scop susţinerea populaţiei pentru a face faţă creşterii preţurilor.

NATALIA GAVRILITA, prim-ministrul Republicii Moldova: „Este vorba despre o sumă de 3000 de lei ajutor unic în sectorul  public, pentru cei care au un salariu mai mic de 15.000 de lei. Vom veni  și cu un ajutor pentru pensionari, vom acorda 1500 de lei pentru cei  care au pensii mai mici de 5000 de lei. Vom veni cu un ajutor pentru  copii, vom crește alocația până la 1000 de lei pe lună. Vom acorda  ajutor și antreprenorilor, prin compensarea creșterii ratelor de  dobândă."  sursa: fb/Radio Moldova.

Potrivit  prim-ministrului, creșterile salariale vor fi de circa 6% în sectorul  public, pentru cei cu salarii de până la 1900 de lei.

Cât  priveşte numărul mare al alertelor cu bombă din ultimele luni,  premierul Gavriliţa a precizat că acestea vin din partea unor infractori  care au fugit din Republica Moldova, dar care au încă acces la diferite  resurse interne şi încearcă să destabilizeze, prin intermediul lor,  situaţia, pentru că s-ar teme de reforma justiţiei. Premierul a mai  declarat că se lucrează la mecanisme pentru ca pe viitor să nu mai fie  nevoie de perturbarea activităţii instituţiilor vizate de alertele false  cu bombă.

NATALIA GAVRILITA, prim-ministrul Republicii Moldova: „Ele vin din extern, sunt greu de urmărit. Noi știm anumite lucruri, că  sunt surse în Belarus, Rusia. Noi lucrăm cu aceste state ca să  identificăm persoanele, dar în online e foarte greu de urmărit până la  capăt, mai ales comanditarii. Este foarte ușor să fie ajustate  tacticile. Nici nu știm de fapt dacă cei care stau în spate sunt în  aceste state pe care le-am numit. Pentru că acolo poate să se afle  computerul, adresa computerului." sursa: fb/Radio Moldova

Întrebată  dacă contractul de furnizare a gazelor naturale a fost negociat corect  cu Gazprom, Natalia Gavriliţa a spus că este foarte corect și că s-a  insistat pe o discuție profesionistă pe termeni comerciali și nu s-a  dorit sacrificarea intereselor ţării pe termen lung pentru un tarif mai  bun pe termen scurt. Asta a lipsit ultimii 30 de ani, un pic de  demnitate, a punctat Gavrilița.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter