Actualitate

Răzvan Cotovelea: Republica Moldova are în acest moment cea mai puternică susținere politică din partea UE

Răzvan Cotovelea: Republica Moldova are în acest moment cea mai puternică susținere politică din partea UE

Republica Moldova are în acest moment cea mai puternică susținere politică din partea UE și este o șansă imensă care nu trebuie ratată, de această părere este Răzvan Cotovelea, profesor de științe politice la Școală Națională de științe Politice și Administrative, fost Coordonator Național al Asistentei nerambursabile a României. Declarația a fost făcută în cadrul Emisiunii „Impact Global” de la TVR MOLDOVA.

Constantin Uzdriș, jurnalist TVR Moldova: Acest semnal care vine de la Bruxelles, Bruxelles declară că este, practic, gata să susțină impulsionarea acestor reforme, denotă faptul că Bruxelles este gata să înceapă negocierile de aderare pentru R. Moldova?

Răzvan Cotovelea, profesor de științe politice la Școală Națională de științe Politice și Administrative: Sigur, așa cum am spus și în alte interviuri la dvs. Semnalul pe care îl percepem acum, și noi, statele membre, și noi la București, evident și la Chișinău, este cel mai puternic semnal care ar fi putut dat. Începând cu summitul de la Bulcoaca, cu declarațiile președintei Comisiei Europene, declarațiile a multor comisari europeni, declarații pe care și parlamentarii români, în plenul Parlamentului European, sau în comisii le-au făcut. Și nu numai parlamentarii le-au făcut, răspunsul este da. Chișinăul are în acest moment cea mai puternică susținere politică pe care ar fi putut să o aibe în orice ecuație politică la care ne-am fi gândit noi acum un an sau doi ani de zile. Și este o șansă imensă care nu trebuie ratată și aici este nevoie foarte mult de susținerea polulației pentru că aceste reforme se fac cu participarea populației și cu participarea întregului spectru politic și administrativ. Reforma justiției nu se poate face doar de către președintele Maia Sandu, de către prim-ministrul Dorin Recean, de către Guvern sau Parlament. Nu, trebuie să vină și alte forțe care țin de gândirea și aplicarea politicilor în domeniul justiției și aici este un efort comun. Dar așa cum arată lucrurile, și așa cum este situația în momentul de față, este o mare oportunitate și este foarte bine pentru R. Moldova.

Ediția emisiunii „Impact Global” din 1 octombrie poate fi văzută mai jos.

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter