Şeful suspendat al Direcţiei Juridice a Parlamentului de la Chişinău, Ion Creangă, învinuit de trădare de patrie, rămâne în arest la domiciliu pentru încă 30 de zile. Decizia a fost luată, astăzi, de magistraţii Judecătoriei Chişinău, sediul Buiucani, care au acceptat demersul procurorilor. Creangă pledează nevinovat şi spune că decizia a fost luată în urma presiunii venite din partea presei.
„Se prelungeşte măsura preventivă, arestul al domiciliu, în privinţa inculpatului Creangă Ion, pe un termen de 30 de zile, începând cu data de 26 martie până la data de 25 aprilie, cu executarea arestului al domiciliu la adresa indicată. Se menţin restricţiile aplicate în încheierea Judecătoriei Buiucani din februarie 2025”.
ION CREANGĂ, şeful suspendat al Direcţiei Juridice a Parlamentului: „Era şi de aşteptat, fiindcă presiunea pe care o faceţi şi dumneavoastră în raport cu justiţia este destul de mare. Informaţia care a fost furnizată în spaţiul public din partea mass-mediei, inspirată din informaţia furnizată de procuror, e o informaţie furnizată ilegal, ori secretul anchetei trebuia să fie asigurat”, sunt declaraţiile şefului suspendat al Direcţiei Jurdice a Parlamenului, Ion Creangă, după ce magistraţii au decis să-i prelungească arestul la domiciliu pentru încă 30 de zile.
Ion Creangă a fost însoţit în instanţă de avocaţii lui.
Procurorul de caz a venit cu o motivare a deciziei de astăzi.
DUMITRU ŞTEFÂRŢĂ, procuror de caz: „Să excludem riscul eschivării, cum am reiterat şi riscul ingerinţei de bună desfăşurare a procesului penal. Noi astăzi am finisat citarea probelor scrise şi a măsurilor speciale de investigaţie. Urmează să trecem la audierea martorilor”.
Tot astăzi, procurorii au încheiat audierea şi examinarea înregistrărilor audio şi video, probe importante din dosar. Mai exact, este vorba despre presupusele discuţii dintre Creangă şi diplomatul rus. Potrivit acuzatorilor, Creangă i-ar fi transmis informaţii secrete angajatului Ambasadei Rusiei, iar cei doi se întâlneau o dată pe lună.
DUMITRU ŞTEFÂRŢĂ, procuror de caz: „Deşi se pretinde că erau în spaţiul public, domnul Creangă în virtutea funcţiei sale confirma sau infirma anume de pe interior, care erau intenţiile. Chiar şi aceiaşi strategie de apărare naţională, deşi a fost publică septembrie-octombrie, el deja din luna august îl informa, eu dau exemplu, despre intenţia legislativului vizavi de aceasta şi multe altele”.
ION CREANGĂ, şeful suspendat al Direcţiei Juridice a Parlamentului: „Eu nu m-am întreţinut cu niciun diplomat rus. Noi ne-am întâlnit cu vecinul şi am discutat la teme libere, diferite teme. Deci, imputarea asta că ar fi fost diplomat, că ar fi fost nu ştiu cine, nu, noi ne-am întâlnit şi am discutat doar în calitate de vecini”.
Şeful suspendat al Direcţiei Juridice a Parlamentului de la Chişinău, Ion Creangă, a fost reţinut la sfârşitul lunii iulie a anului trecut pentru că ar fi furnizat informații secrete unui angajat al Ambasadei Rusiei de la Chișinău. Acestea puteau fi folosite în defavoarea intereselor țării. Creangă ar fi avut şi un contract cu diplomatul rus şi chiar era remunerat cu sume între 500 şi 2000 de dolari. Dacă va fi găsit vinovat, el riscă până la 20 de ani de închisoare.
REPORTER: ANGELINA UNGUREANU
Imagine: Andrei Daraban
Citiți și:
Ion Creangă, investigat pentru trădare de patrie, a fost transferat în arest la domiciliu