Social

IGSU. De la începutul anului 2023 au fost înregistrate 34 cazuri de înec

post-img
Înec

În ultimii 21 de ani, în râurile și bazinele acvatice din țară și-au pierdut viața 4039 de persoane, iar de la începutul anului 2023 au fost înregistrate 34 cazuri de înec, dintre care trei minori. Datele au fost făcute publice de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență /IGSU/ în contextul lansării „Campaniei de prevenire a cazurilor de înec”, comunică MOLDPRES.

La ceremonia de lansare a campaniei a participat conducerea IGSU și reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne. Evenimentul a fost desfășurat în preajma bazinului acvatic „Muzeul Satului” din apropierea Porților Orașului, sectorul Botanica din capitală. Această locație reprezintă o zonă cu risc sporit de înec, deoarece nu este amenajată și autorizată pentru scăldat. Potrivit datelor statistice ale IGSU, doar în ultimii 5 ani, aici, au fost înregistrate nouă cazuri de înec.

Conform sursei citate, salvatorii și pompierii organizează anual campanii în vederea sensibilizării și informării cetățenilor despre măsurile de prevenire a cazurilor de înec în perioada estivală, îndemnând populația să respecte regulile de siguranță pe apă și în preajma bazinelor acvatice. Astfel, datorită desfășurării acestor campanii de prevenire a situațiilor tragice, în ultimii 5 ani s-a înregistrat o descreștere cu 22% a cazurilor de înec.

Specialiștii IGSU au îndemnat cetățenii să meargă la scăldat doar în locuri autorizate și amenajate corespunzător. Mai mult, în vederea evitării tragediilor, oamenii au fost rugați să evite scăldatul pe timp de noapte și în condiții meteo nefavorabile și să nu consume băuturi alcoolice înainte de a intra în apă. O atenție aparte a fost acordată siguranței minorilor în timpul scăldatului. Astfel, persoanele care au în grijă copii au fost îndemnate să-i monitorizeze strict și să nu le permită scăldatul fără supraveghere.

Totodată, salvatorii și salvamarii au desfășurat aplicații practice pe lac, unde au demonstrat la ce poate duce încălcarea regulilor de comportament pe apă.

Campania de prevenire a înecurilor urmează a fi desfășurată în toată țara pe tot parcursul perioadei estivale, având drept scop reducerea accidentelor acvatice în rândul copiilor, dar și maturilor.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter