Ruslan Surugiu, directorul instituției responsabile de construcția liniei electrice Vulcănești-Chișinău, susține că lucrările sunt realizate conform planului. Destinată să asigure securitatea energetică a Republicii Moldova, linia electrică Vulcănești-Chișinău trebuie finalizată până la sfârșitul anului curent.
„Punctul nostru de referință este planul agreat cu contractorul și, în conformitate cu acest plan, sunt realizate lucrările. Pe timp de iarnă, progresul nu este mare din cauza condițiilor meteo. Proiectul nu constă doar în instalarea pilonilor, cea mai mare parte din timp au luat pregătirile juridice”, a spus Ruslan Surugiu, director al Unității consolidate pentru implementarea și monitorizarea proiectelor în domeniul energeticii (UCIPE), pentru TVR Moldova.
„Noi monitorizăm ca lucrările să fie realizate în conformitate cu acest plan.”
Pe 17 februarie, Ministerului Energiei a comunicat că lucrările de construcție la obiectivul respectiv sunt realizate în volum de circa 22%.
„Șantierul de construcție se extinde în UTA Găgăuzia, raioanele Leova, Cahul (Borceag), Taraclia şi Cimişlia. A fost oferit acces pe teritoriul raionului Hâncești și Vulcănești. În același timp, progresul general de implementare, inclusiv proiectare, furnizare, construcție și instalare este de circa 50%”, se spune într-un comunicat al Ministerului Energiei.
Instituția a relatat că lucrările au fost lansate efectiv în aprilie 2024, după elaborarea și aprobarea proiectului tehnic și realizarea condițiilor premergătoare lucrărilor.
„Acestea sunt în proces de desfășurare în UTA Găgăuzia, raioanele Leova, Cahul și Taraclia. Materialele și componentele necesare construcției LEA au fost produse și livrate în volum de 90%”, se spune în comunicatul Ministerului Energiei.
Lucrările la linia electrică sunt efectuate de compania KEC International Limited, la Stația electrică Chișinău - de consorțiul de companii Siemens Energy SRL - Electromontaj SA - Energotech SA, iar la Stația electrică Vulcănești - de consorțiul de companii Celin SRL și Energobit SA.
În prezent, singura linie de import de electricitate din România în Republica Moldova trece prin Moldgres: Isaccea – Vulcănești – Chișinău.
În condițiile actuale ale crizei energetice și de securitate în regiune, administrația secesionistă de la Tiraspol poate să deconecteze linia respectivă, ceea ar duce la un blackout total în Moldova, însă acest fapt ar lasă pe întuneric și malul stâng al Nistrului.
„Linia Isaccea – Vulcănești – Moldgres-Chișinău intră în instalația de distribuție a Centralei Termoelectrice Moldovenești (Moldgres). Nu este necesar să fie defectată linia respectivă. Ea poate, pur și simplu, să fie unilateral deconectată de dispeceratul întreprinderii energetice de la Cuciurgan. Și în asemenea scenariu, energia electrică din România nu mai ajunge la Chișinău”, a spus directorul Moldelectrica, Sergiu Aparatu, pentru TVR Moldova.