Sci-Tech

Noul instrument de inteligenţă artificială, ChatGPT, ar putea fi o nouă formă de plagiat în şcoli

Noul instrument de inteligenţă artificială, ChatGPT, ar putea fi o nouă formă de plagiat în şcoli

Noul instrument de inteligenţă artificială, ChatGPT, crează tot mai multe temeri la nivel internaţional. Specialiştii UNESCO cred că ar putea fi o nouă formă de plagiat în şcoli şi a cerut guvernelor să ia măsuri. Ministerul Educaţiei din Republica Moldova va urma practica altor ţări, însă avântul tehnologiilor informaţionale este aproape imposibil de controlat.

Mulţi dintre studenţii recunosc că folosesc ChatGPT când îşi fac temele pentru acasă.

„Eu chiar azi l-am utilizat şi aseară l-am utilizat pentru o prezentare la universitate. Îl văd foarte util pentru persoanele care au un mod de gândire mai liniar şi nu sunt atât de creative.”

„La teme pentru acasă, chestii de genul când avem nevoie de inspiraţie sau idei diferite şi nu-mi trecea nimic prin cap îl mai foloseam câte odată, dar nu îmi place… fiindcă opreşte oamenii din a inventa ei singuri.

– Te-au taxat profesorii pentru că ai utilizat acest instrument, au considerat că e o formă de plagiere?

– Nu. Nu cred că au ştiut.”

La începutul lunii septembrie, Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură a cerut guvernelor să reglementeze acest instrument în sălile de clasă.

DUMITRU TALMAZAN expert digital în comunicare: „Evoluţia tehnologiei este mult mai mare decât capacitatea noastră de asimilare. Şi atunci, cu siguranţă, este un risc, dar vreau să zic că trebuie să poţi să te foloseşti de tenologia asta. Când vorbim de plagiat, când vorbim că trebuie să facă temele pentru acasă, cărţi, poveşti... de fapt asta nu e atât de uşor, trebuie să ştii cum să pui întrebarea, cum să structurezi, filtrezi.”

DAN PERCIUN ministrul Educaţiei şi Cercetării: „Aşteptăm să vedem ce o să facă alte ţări şi care vor fi abordarea lor pe acest subiect. În egală măsură, încercarea de a opri schimbarea şi avântul tehnologiilor informaţionale este din start sortită eşecului. ChaptGPT va fi parte din viaţa noastră, la fel ca şi inteligenţa artificială. Trebuie să căutăm modul prin care să ne adaptăm şi să utilizăm la maxim aceste posibilităţi.”

Managerii mai multor şcoli recunosc că nu au analizat încă pericolul acestui instrument de inteligentă artificială.

NATALIA BULAT director, Liceul Teoretic ,,Gheorghe Asachi": „Nu am discutat. Atât doar că pot să vă spun că, astăzi, într-adevăr trăim într-o eră digitalizată, unde sistemul educational participă la diferită formări, elevii se antrenează pe diferite platforme.”

DUMITRU TALMAZAN expert digital în comunicare: „Deci, pe de o parte este o tehnologie frumoasă. Pe de altă parte, da, este o zonă de risc. Şi dacă profesorii nu o să ştie despre ea... pentru că doar este sistem de verificare, introduci textul şi scrii: tu ai scris asta? şi chatulGPT îţi dă răspuns.”

ChatGPT este un sistem de inteligență artificială prin care se pot genera la cerere texte și imagini pe anumite subiecte.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter