Un proiect pilot de educație despre igiena menstruală a fost implementat în patru şcoli din Republica Moldova. S-au instalat dispensere cu absorbante, s-au amenajat cabinetele medicale dar şi o clasă spcială pentru studiu obiceiurile de viață ale adolescenţilor. În doar trei luni de la lansare, procentul fetelor care au lipsit de la şcoală din cauza menstruaţiei a scăzut de la 55% la 12,5%.
TATIANA ŞARGAROVSCHI, director, gimnaziul "Ion Creangă", r. Ştefan Vodă: A fost instalată boxa cu absorbante şi fetele s-au obişnuit să utilizeze, să apeleze la ele atunci când au necesitate. Nu mai sunt momente când fetele erau nevoite să meargă acasă în caz că aveau situaţii neplăcute.
SVETLANA DINTIU, director, Liceul Teoretic "Ion Creangă", Căuşeni: Dacă în semestrul trecut în rândul fetelor se înregistra undeva în jur de o mie de absenţe, acuma s-au redus până la 400 şi.
„Până acum subiectul era unul tabu. Băieţii au început liber să vorbească şi nu mai tachinează fetele şi ele se simt mult mai bine”.
Proiectul îşi propune să încurajeze comunicarea deschisă pe subiectele tabu din societate. Exemplul acestor şcoli va fi preluat şi de altele.
DAN PERCIUN, ministrul Educaţiei: Urmează să scalăm aceste bune experienţe care au fost, depăşim 100 de şcoli în care să fie create aceste condiţii, iar pentru noi va fi ulterior important să ne asigurăm că avem formula de finanţare ajustată în aşa fel, încât să acoperim aceste costuri operaţionale recurente.
KARINA NERSESYAN, reprezentanta UNFPA în Republica Moldova
Subiectul igienei menstruale este o problemă care trebuie să fie discutată deschis, nu se întâmplă nimic greşit, cu oricine dintre noi, este doar biologie. Este un lucru firesc.
Programul de sănătate și igienă menstruală este realizat de Fondul ONU pentru Populație în parteneriat cu Centru Media pentru Tineri și Ministerul Educației și Cercetării cu susținerea financiară a Marii Britanii și Ambasadei Suediei.