România la zi

Trei aeronave ale Forțelor Aeriene Române vor ajuta autoritățile din Slovenia la stingerea incendiilor de pădure

post-img
Forțele Aeriene Române
Sursa foto: caleaeuropeană.ro

Ca urmare a unei hotărâri emise, sâmbătă dimineață, de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, două aeronave C-27 J Spartan, configurate pentru stingerea incendiilor, precum și o aeronavă C-130 Hercules, pentru sprijin logistic, din dotarea Forțelor Aeriene Române sunt pregătite pentru a acționa în sprijinul forțelor de intervenție din Republica Slovenia, țară afectată de incendiile de pădure manifestate în ultimele zile, scrie caleaeuropeană.ro.

Departamentul pentru Situații de Urgență, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, a primit vineri din partea Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgență al Comisiei Europene (ERCC), o solicitare a autorităților din Slovenia pentru acordarea de asistență internațională, având în vedere situația de urgență generată de extinderea incendiilor de pădure pe teritoriul sloven, informează Guvernul României

În acest context, prim-ministrul Nicolae Ciucă a convocat sâmbătă Comitetul Național pentru Situații de Urgență, la propunerea DSU.

Astfel, urmare a activării Mecanismului European de Protecție Civilă, Guvernul României a decis sâmbătă acordarea unui ajutor umanitar extern de urgență pentru autoritățile Republicii Slovenia.

Aeronavele C-27 J Spartan vor decola sâmbătă, 23 iulie, în jurul orei 13.00, din Baza 90 Transport Aerian, urmând ca aeronava C-130 să decoleze de pe aceeași bază aeriană, începând cu ziua de duminică, 24 iulie, potrivit Ministerului Apărării Naționale.

În vederea coordonării cu autoritățile străine, la misiunea de acordare a asistenței internaționale, Departamentul pentru Situații de Urgență asigură un ofițer de legătură din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Dat fiind contextul actual, în care mai multe țări europene se confruntă cu incendiile de vegetație, statul român s-a implicat și în sprijinirea autorităților din Grecia cu echipe specializate de intervenție, la solicitările formulate de guvernul elen, prin intermediul Mecanismului European de Protecție Civilă.

Pentru aeronavele Forțelor Aeriene Române este a treia misiune internațională de acest tip, prima având loc în luna iulie a anului 2018, în Grecia, și a doua în luna august a anului 2021, în Macedonia de Nord.

Aeronavele C-27 J Spartan, configurate pentru stingerea incendiilor, care pot transporta 6.000 de litri de apă (șase containere) la fiecare trecere, au acționat, din 2017 și până în prezent, și pentru stingerea a mai multe incendii de pădure din țara noastră – în județele Mehedinți, Alba,  Hunedoara și Buzău.

Mecanismul de protecție civilă al Uniunii Europene coordonează răspunsul la dezastrele naturale și provocate de om la nivelul UE, permițând acordarea asistenței coordonate, eficace și rapide în sprijinul populațiilor afectate.

Capacitatea europeană de răspuns în situații de urgență este realizată prin punerea în comun, în mod voluntar, a resurselor alocate în prealabil de statele membre, în vederea desfășurării imediate în interiorul sau în afara UE.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter