Justiție

Procuratura Anticorupţie a intrat în blocaj, susţine şefa instituţiei, Veronica Dragalin

video

Procuratura Anticorupţie a intrat în blocaj, susţine şefa instituţiei, Veronica Dragalin. Procurorii nu pot investiga eficient cazurile de corupție, deoarece nu au condiţii necesare de muncă, în lipsa unui unui sediu potrivit, explică Dragalin. Reprezentanţii Ministerului Justiției declară că sunt în căutarea unei clădiri, dar încă nu au o claritate.

Veronica Dragalin a vorbit din nou, într-un briefing de presă, despre faptul că procurorii anticorupţie nu pot investiga dosarele în condiţiile în care lucrează în prezent. Din lipsă de spaţiu, în cadrul Procuraturii nu se pot face alte angajări.

VERONICA DRAGALIN, şefa Procuraturii Anticorupţie: „Noi la moment ne aflăm în această clădire, unde avem un etaj jumătate. Avem 43 de birouri, aici la Chişinău, pentru 84 de persoane. Avem 15 persoane care lucrează la oficiile Nord şi Sud. Conform noii organigrame, urmează să fie lichidate. Deci, aceste 15 persoane trebuie să fie transferate la Chişinău. Noi nu avem spaţiu pentru ca să putem angaja 100 de oameni adiţional.”

Şefa Procuraturii Anticorupţie cere autorităţilor să identifice un sediu în care să poată activa aproximativ 200 de angajaţi.

VERONICA DRAGALIN, şefa Procuraturii Anticorupţie: „Fără o clădire urgentă unde noi ne-am putea în cel mai scurt timp, noi nu putem anunţa concursuri pentru a angaja zeci de ofiţeri, specialişti, analişti, contabili şi tot restul.”

Cei de la Ministerul Justiţiei spun că au fost găsite mai multe clădiri pentru Procuratura Anticorupție. Niciuna nu a fost potrivită, dar sunt în căutarea unei soluţii. Experţii în Justiţie spun că e ablosut necesar ca procurorii să aibă spaţiu necesar şi condiţii pentru o activitate eficientă. Însă nu e cea mai mare problemă pentru a putea combate corupţia.

ALEXANDRU TĂNASE, fostul preşedinte al Curţii Constituţionale: „Pentru a fi deblocat, cred eu, dosarele care se află la ora actuală la Procuratura Anticorupţie, cel mai important lucru care ar fi trebuit făcut este ca acei din zona polituclui să înceteze se exercite presiuni pe procurori. Să-i lase să-şi facă datoria aşa cum stabileşte legea.”

Procuratura Anticorupție împarte același sediu cu CNA. Printre clădirile propuse de a fi preluate de Procuratura Anticorupţie sunt cea a Academiei de Științe sau a Universității Pedagogice de Stat "Ion Creangă", dar şi sediul fostei Universități din Tiraspol. Propunerile nu au fost acceptate de administraţie şi angajaţi.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter