Sci-Tech

Prima eclipsă lunară din 2022 are loc luni, 16 mai

post-img
Eclipsă totală de Lună
Sursa foto: Descopera.ro

Prima eclipsă lunară din 2022 are loc luni, 16 mai. Evenimentul astronomic va putea fi observat și din România, însă pentru scurt timp. E bine de știu că eclipsa totală de „Lună sângerie” va fi transmisă în direct și de NASA.

O eclipsă lunară totală, care are loc atunci când Luna plină intră în umbra Pământului, va fi vizibilă în regiuni din Americi, Antarctica, Europa, Africa și Pacificul de Est. Între timp, o eclipsă penumbrală, un eveniment produs atunci când Luna se află în umbra mai redusă a Pământului, va fi vizibilă în Noua Zeelandă, Europa de Est și Orientul Mijlociu. Fred Espenak, om de știință specializat în eclipse, a catalogat eclipsa din 16 mai drept o „super-Lună”, adică o Lună la perigeu (cel mai aproape punct de Pământ), astfel că noi vom avea parte de „o eclipsă de super-Lună sângerie”.

Deși momentul exact va depinde în funcție de locul în care ne aflăm, Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” ne ajută și ne arată că eclipsa parțială va începe în data de 16 mai, la ora 05:28 (ora României). „Luna sângerie” își va atinge punctul maxim la ora 07:11 (ora României).

Prima dintre cele două eclipse lunare din 2022

Apoi, evenimentul se va sfârși la ora 08:55 (ora României). Faza penumbrală a eclipsei va începe cu o oră mai devreme și se va sfârși cu o oră mai târziu după eclipsa parțială.

Aceasta va fi prima dintre cele două eclipse lunare din 2022. Următoarea va avea loc în data de 8 noiembrie și va putea fi observată din Asia, Australia, America de Nord, regiuni din Europa de Nord și de Est, Arctica și mare parte din America de Sud.

„Luna sângerie” va apărea în data de 16 mai, ora 07:11 (ora României). Toate fazele eclipsei se vor sfârși la ora 08:55 (ora României).

Evenimentul va fi transmis în direct de NASA

Evenimentul va fi, de asemenea, transmis în direct pe YouTube de NASA. Transmisiunea va începe la ora 04:32 (ora României), în data de 16 mai, fiind incluse și discuții despre eclipse, știință lunară și programul Artemis al agenției spațiale americane.

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter