Social

Institutul Oncologic din Chişinău şi Spitalul Clinic din Bălţi au fost conectate la un sistem digital comun

Institutul Oncologic din Chişinău şi Spitalul Clinic din Bălţi au fost conectate la un sistem digital comun

Femeile din nordul Republicii Moldova nu vor mai trebui să facă naveta la Chişinău, pentru ca oncologii să le analizeze rezultatele screeningului mamar, efectuat la Bălţi. Mai nou, Institutul Oncologic din Chişinău şi Spitalul Clinic din Bălţi au fost conectate la un sistem digital comun, ce le va permite pacientelor să afle în timp util informaţii despre starea lor de sănătate. Serviciul este o premieră pentru sistemul medical din Republica Moldova.

Până acum, pacientele din nordul Republicii Moldova, care făceau o mamografie digitală la Spitalul din Bălţi, trebuiau să prezinte screening-ul atât medicului din raion, cât şi unui oncolog de la Chişinău. Potrivit protocolului, cei doi analizau imaginea, după care stabileau diagnosticul. Începând de astăzi, însă, ele nu vor mai trebui să vină la Chişinău pentru a obţine cea de-a doua concluzie.

IGOR GAVRILAŞENCO, şef, Serviciul Imagistică Medicală, Institutul Oncologic: „Pacienta nu trebuie să vină cu această investigaţie scrisă pe CD sau peliculă. Noi putem să vedem aceste imagini în calitate foarte bună pe staţia de lucru a medicului. Monitorul pentru vizualizarea glandei mamare este de 5 megapixel. Când noi mărim imaginea, calitatea nu se pierde şi noi putem să vedem microcalcifieri pe care, uneori, la monitorul obişnuit nu le vedem”.

Platforma medicală a fost creată de Agenţia de Guvernare Electronică şi are ca scop îmbunătăţirea conlucrării între specialiştii spitalelor raionale cu cei din Chişinău. Totodată, serviciul online va reduce timpul de stabilire a diagnosticului.

RUSLAN BALTAGA director, Institutul Oncologic: „Pentru realizarea mamografiei, conform protocoalelor naţionale şi internaţionale, este necesar ca imaginile să fie descrise de doi specialişti, independent. În aşa fel, la Bălţi se face investigaţia, care este descrisă de primul specialist, apoi – prin sistemul conectat, la Institutul Oncologic se face a doua descriere”.

GHEORGHE BRÎNZA director, Spitalul Clinic Bălţi: „Avem patru specialişti, doi cu profil chirurgical şi doi cu profil therapeutic, care vor colabora cu colegii de la Institutul Oncologic. Sperăm foarte mult să primim şi noi un accelerator liniar, să putem acorda serviciul de radio-terapie la pacienţii, pentru că astăzi ei vin de la nordul ţării pentru o cură care durează cinci minute”.

Responsabilii de la Ministerul Sănătăţii spun că în următoarea perioadă se vor face investiţii serioase în domeniul oncologic, prin achiziţionarea de echipamente.

ION PRISĂCARU secretar de stat, Ministerul Sănătăţii: „În colaborare cu Guvernul României, planificăm instalarea unui nou accelerator, la sfârşitul anului 2023. Astfel, ne propunem ca, în doi ani, să avem asiguraţi cu acest tip de tratament la timp toţi pacienţii ţării”.

Una dintre cele întâlnite forme de cancer este cea a glandelor mamare. În 2022, Ministerul Sănătăţii a achiziţionat primele mamografe digitale cu tomosinteză, care permit depistarea precoce a cancerului mamar. Un aparat este la Institutul Oncologic, iar cel de al doilea la Spitalul Clinic Bălţi.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter