Sport

Reprezentanții R. Moldova la Jocurile Paralimpice de la Paris au fost întâmpinați acasă cu emoții și muzică de fanfară

video

Cu emoţii şi muzică de fanfară. Aşa au fost întâmpinaţi, la Aeroportul Internațional Chișinău, sportivii care au reprezentat Republica Moldova la Jocurile Paralimpice de la Paris. Cu toţii au revenit astăzi acasă, iar Ion Basoc și Oleg Crețul au adus cu ei medaliile de argint și bronz, cucerite în capitala Franței. Sportivii au fost aşteptaţi de zeci de susținători, printre care și președintele Maia Sandu.

ZFR

Ina Cernei, Larisa Marinenkova, Gheorghe Spînu, Ion Basoc și Oleg Crețul au fost sportivii care au evoluat la Jocurile Paralimpice de la Paris. Rude, prieteni și colegi de breaslă au venit la aeroport pentru a-i felicita primii pentru prestația din capitala Franței. Le-a mulțumit pentru efortul depus și președintele Republicii Moldova, Maia Sandu.


MAIA SANDU, președinte, Republica Moldova: „Orice este posibil dacă facem efort și muncim cinstit. Sper să avem câți mai mulți copii și tineri, care să urmeze exemplul acestor eroi. Vă mulțumim mult!”


Ion Basoc a obținut un rezultat istoric. În competiția de para judo, el a ajuns în finala categoriei de peste 90 de kilograme și a cucerit medalia de argint, trecându-și la activ și titlul de vicecampion paralimpic.

ZFR


ION BASOC, para judo, medaliat cu argint: „Eu mă simt ca și Anastasia Nichita. Eram aproape de aur, dar nu s-a întâmplat, din păcate. Așa a vrut Dumnezeu. Mă simt un om fericit și mândru că am putut reprezenta frumos Republica Moldova la Jocurile Paralimpice.”


Iar Oleg Crețul și-a adjudecat medalia de bronz, în turneul de para judo, rezervat sportivilor de până la 90 de kilograme. Acesta a mai cucerit anterior aurul şi argintul, doar că sub drapelul unui alt stat.


OLEG CREȚUL, para judo, medaliat cu bronz: „Pentru mine ea este ca o medalie de aur. Am deja o vârstă. Am fost acolo cel mai vârstnic sportiv. A fost dificil să obțin această medalie.”


A evoluat la Paris și Ina Cernei. Ea a devenit prima femeie din Republica Moldova care a concurat la Jocurile Paralimpice, în competiția de para judo. În capitala Franței, ea a disputat un duel.


INA CERNEI, para judo: „A fost ca o lecție de viață pentru mine. Am cunoscut alți oameni speciali, mi-am simțit într-un loc special, cu persoane speciale, de la care poți învăța multe lecții de viață.”


Larisa Marinenkova a ocupat locul șapte în turneul de para powerlifting, în timp ce Gheorghe Spînu s-a clasat pe a opta poziție în competiția de para atletism, proba de aruncarea greutății. Pentru Republica Moldova a fost a opta participare la Jocurile Paralimpice, iar în palmaresul avem  patru medalii - una de argint și trei de bronz, dintre care două au fost obținute cu aproape trei decenii în urmă.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter