Actualitate

Senatorul american Ben Cardin a cerut platformelor Meta, Alphabet și Google să blocheze dezinformarea și propaganda rusă îndreptată împotriva referendumului din Republica Moldova

post-img
Sen. Ben Cardin
Sursa foto: Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Senatorul american Ben Cardin, președintele Comisiei de Relații Externe a Senatului SUA, a trimis scrisori directorului general al Meta, Mark Zuckerberg, și directorului executiv al Alphabet și Google, Sundar Pichai, îndemnându-i să angajeze resurse suficiente pentru a aborda dezinformarea și dezinformarea în Republica Moldova pe platformele lor.

Scrisorile indică iminentul referendum constituțional al Republicii Moldova cu privire la aspirația țării de a adera la Uniunea Europeană și citează dovezile furnizate de guvernele Statelor Unite, Canadei și Regatului Unit cu privire la eforturile continue ale Kremlinului de a semăna confuzie și dezinformare în rândul populației din R. Moldova, indică un  comunicat al Senatului SUA.

„Acesta este un moment unic în istoria Republicii Moldova, care va determina viitorul pentru generații de moldoveni – iar decizia trebuie să aparțină numai moldovenilor”, a scris Ben Cardin

„Este sarcina partenerilor Republicii Moldova, precum și a celor care ajută la moderarea unor părți cheie ale spațiului informațional al Republicii Moldova, pentru a preveni interferarea influenței străine maligne în una dintre cele mai importante alegeri pe care moldovenii le vor face vreodată.”, a transmis senatorul în scrisoare.

Textul integral al scrisorilor poate fi găsit mai jos.

  Stimate domnule Zuckerberg,

Vă scriu pentru a îndemna Meta să ia măsuri pentru a combate dezinformarea în Republica Moldova înaintea alegerilor cruciale din 20 octombrie. Moldova nu va alege doar un președinte luna viitoare, ci poporul moldovean va participa la un referendum care va decide dacă se angajează fără echivoc într-un viitor în Uniunea Europeană. Acesta este un moment unic în istoria Moldovei care va determina viitorul pentru generații de moldoveni – iar decizia trebuie să aparțină exclusiv moldovenilor. Gravitatea acestei decizii în fața poporului /moldovean pune responsabilitatea pe partenerii Moldovei, precum și pe cei care ajută la moderarea unor părți cheie ale spațiului informațional din Moldova, pentru a preveni influența străină malignă de a interveni în una dintre cele mai importante alegeri pe care moldovenii le vor face vreodată.

Institutul Național Democratic (NDI) a realizat recent o evaluare imparțială a mediului electoral din Moldova înainte de această alegere istorică, în care a evaluat că influența străină malignă din Rusia pe platformele de social media „reprezintă cea mai mare amenințare la integritatea electorală.” NDI a recomandat în mod special ca „platformele de social media… să dedice mai multe resurse Moldovei pentru a identifica informațiile false și tiparele de comportament neautentic… și să se asigure proactiv că nu acceptă reclame de la persoane sancționate sau de la interpușii acestora.” Având în vedere popularitatea platformelor Meta pe piața moldovenească, cred că Meta ar trebui să ia în serios această recomandare. Sper că Meta va acționa fără întârziere pentru a aloca resurse suplimentare pentru a sprijini un mediu electoral corect înainte de 20 octombrie.

Guvernele Statelor Unite, Canadei și Regatului Unit au declarat în comun în luna iunie că actorii ruși folosesc dezinformarea pentru a submina democrația moldoveană în timpul sezonului electoral și imediat după acesta. Această declarație comună a expus operațiunile de influență malefică ale Kremlinului, dar este responsabilitatea celor care au capacitatea de a răspunde să o facă într-o manieră urgentă. În special, SUA și aliații au avertizat cu privire la actorii ruși care vizează „incitarea la proteste.” Cred că acest tip de comportament încalcă codul dumneavoastră de conduită și trebuie abordat.

Grupul respectat de societate civilă din Moldova, WatchDog.MD, care monitorizează îndeaproape dezinformarea pe platformele de social media, a descoperit recent că oligarhul moldovean Ilan Shor, care este sancționat de SUA, UE, Regatul Unit și Canada, a plătit pentru reclame sponsorizate pe platformele dumneavoastră. Ilan Shor a cheltuit peste 33.000 de dolari pe reclame Facebook doar în luna iunie și mai mult de 400.000 de dolari de când a fost sancționat în octombrie 2022, conform WatchDog.MD.

Meta are o oportunitate importantă luna aceasta de a se asigura că poporul moldovean poate decide propriul său viitor. Sper că Meta va profita de această ocazie pentru a se asigura că platformele sale sunt un forum pentru bine.

  

Stimate domnule Pichai,

Vă scriu pentru a îndemna Google și Alphabet să ia măsuri pentru a combate dezinformarea în Republica Moldova înainte de alegerile cruciale din 20 octombrie. Moldova nu va alege doar un președinte luna viitoare, ci poporul moldovean va participa la un referendum care va decide dacă se angajează fără echivoc într-un viitor în Uniunea Europeană. Acesta este un moment unic în istoria Moldovei care va determina viitorul pentru generații de moldoveni – iar decizia trebuie să aparțină exclusiv moldovenilor. Gravitatea acestei decizii în fața poporului moldovean pune responsabilitatea pe partenerii Moldovei, precum și pe cei care ajută la moderarea unor părți cheie ale spațiului informațional din Moldova, pentru a preveni influența străină malignă de a interveni în una dintre cele mai importante alegeri pe care moldovenii le vor face vreodată.

Institutul Național Democratic (NDI) a realizat recent o evaluare imparțială a mediului electoral din Moldova înainte de această alegere istorică, în care a evaluat că influența străină malignă din Rusia pe platformele de social media „reprezintă cea mai mare amenințare la integritatea electorală.” NDI a recomandat în mod special ca „platformele de social media… să dedice mai multe resurse Moldovei pentru a identifica informațiile false și tiparele de comportament neautentic… și să se asigure proactiv că nu acceptă reclame de la persoane sancționate sau de la interpușii acestora.” Având în vedere popularitatea platformelor Alphabet pe piața moldovenească, cred că Alphabet ar trebui să ia în serios această recomandare. Sper că Alphabet va acționa fără întârziere pentru a aloca resurse suplimentare pentru a sprijini un mediu electoral corect înainte de 20 octombrie.

Guvernele Statelor Unite, Canadei și Regatului Unit au declarat în comun în luna iunie că actorii ruși folosesc dezinformarea pentru a submina democrația moldoveană în timpul sezonului electoral și imediat după acesta. Această declarație comună a expus operațiunile de influență malefică ale Kremlinului, dar este responsabilitatea celor care au capacitatea de a răspunde să o facă într-o manieră urgentă. În special, SUA și aliații au avertizat cu privire la actorii ruși care vizează „incitarea la proteste.” Cred că acest tip de comportament încalcă codul dumneavoastră de conduită și trebuie abordat.

Grupul respectat de societate civilă din Moldova, WatchDog.MD, care monitorizează îndeaproape dezinformarea pe platformele de social media, a constatat că publicitatea sponsorizată pe Google „este unul dintre principalele instrumente de dezinformare” în Moldova. WatchDog.MD subliniază că guvernul moldovean este incapabil să oprească această campanie de dezinformare fără sprijinul Alphabet.

Alphabet are o oportunitate importantă luna aceasta de a se asigura că poporul moldovean poate decide propriul său viitor. Sper că Alphabet va profita de această ocazie pentru a se asigura că platformele sale sunt un forum pentru bine.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter