Actualitate

NATO oferă R. Moldova asistenţă sporită în domeniul apărării

NATO oferă R. Moldova asistenţă sporită în domeniul apărării

NATO oferă Republicii Moldova asistenţă sporită în domeniul apărării. La ședința de ieri a Comitetului de Parteneriat și Cooperare de Securitate de la Cartierul General al NATO a fost aprobat, preliminar, Pachetul Amplificat al Programului de Consolidare a Capabilităților de Apărare. Nu se cunoaşte încă valoarea ajutorului şi nici în ce constă acesta.

Anunţul despre pachetul aprobat preliminar a fost făcut de ambasadorul Republicii Moldova în Belgia. Viorel Cibotaru spune că acesta va fi forța motrice pentru reformarea sistemului de apărare și securitate. Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, spune că, cel mai probabil, documentul va fi semnat în 16 februarie, la şedinţa Consiliului Nord Atlantic.

ANATOL NOSATÎI ministrul Apărării: „Această inițiativă vizează 16 proiecte diferite care vor cuprinde Ministerul Apărării, Ministerul Afacerilor Interne şi SIS. Detalii ulterior, după ce va fi aprobat. Cuprinde şi arme, sisteme de apărare antiaeriană care au fost solicitate de Republica Moldova? Precizez, el nu merge pe descrierea concretă de obiective proiecte, sau denumiri de obiecte, el vorbește despre domenii de cooperare. Ulterior, deja după discuții, acceptare, deja se remarcă în concret tehnică sau aparate ceva.”

Experţii în securitate spun că asistenţa ce ne va fi acordată este un semn că parteneriatul dintre Republica Moldova şi NATO se dezvoltă, iar Chişinăul se bucură de o atenţie sporită în consolidarea sectorului de apărare.

ELENA MÂRZAC director executiv, Centrul de informare NATO la Chișinău: „Foarte bine realizăm că suntem în vecinătatea unui război, avem multe amenințări, chiar dacă nu sunt pur militare, dar de ordin hibrid, care necesită dezvoltarea capacității noastre de rezistență şi de reziliență societală. Mâine are loc o ședință a societății civile cu reprezentații Ministerului Apărării să aflăm mai multe detalii ce intră în acest pachet. Aceasta ar presupune nu atât aducerea unor tancuri sau echipamente militare, dar se va referi în special, presupunem noi la dezvoltarea profesională, educațională, lupta cu anumite consecințe şi vulnerabilități pe care Republica Moldova le are.”

VITALIE STOIAN fost ataşat militar al Republicii Moldova la NATO:„Cred că este binevenit pentru noi. Asta înseamnă că NATO ne ajută să reconstruim capacităţile de apărare. Asta ar însemna că spre exemplu pe diferite domenii. Domeniul medical, telecomunicații şi informatică, consolidarea capacităților de mobilitate a forțelor sau protecției forțelor. Nu este neapărat că vom primi sau ne vor da armament. Deşi nu cred că e cazul acesta. Încă în 2014 la Summitul din Ţara Galilor, Moldova a aderat la proiectul Defence Capacity Bulding, adică Consolidarea Capacităţilor de Apărare.”

Acum două săptămâni, la Forumul Economic Mondial de la Davos, președintele Maia Sandu le-a solicitat aliaților sisteme de apărare antiaeriană şi de supraveghere. Şeful statului a mai declarat că invazia Rusiei în Ucraina a determinat Republica Moldova să analizeze posibilitatea de a renunţa la statutul de neutralitate, stipulat în Constituție, și să se integreze într-o "alianță mai mare".

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter