Social

Designul de jocuri, animaţie sau new-media sunt noile specializări ce vor putea fi studiate în universităţile din Republica Moldova

Universitățile pregătesc studenți pentru meserii noi

Designul de jocuri, animaţie sau new-media sunt noile specializări ce vor putea fi studiate în universităţile din Republica Moldova. Toate vor fi disponibile pentru studenţi începând cu anul universitar ce urmează şi sunt un răspuns la cererile de pe piaţa muncii.

Victor Friptuleac are 18 ani şi studiază  programare la Centrul de Excelenţă în Informatică şi Tehnologii  Informaţionale. De mult este pasionat de designul de jocuri şi spune că  vrea să meargă la facultate să-şi continue studiile în domeniu.

SINCRON VICTOR FRIPTULEAC, elev: „Eu deja de ani buni ştiu că o să mă ocup cu game designul, anume cu game programming. Sunt fascinat de abilitatea jocurilor de a reda anumite poveşti, le văd  ca o formă de artă şi cred că au un foarte mare potenţial”.

La admiterea din acest an studenţii vor găsi şase programe noi, care au  fost incluse în cadrul specializărilor designul de jocuri, animaţie şi  new media. Toate se vor regăsi la Universitatea de Stat din Moldova,  Universitatea Tehnică, Universitatea Pedagogică Ion Creangă dar şi  Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice.

VIOREL BOSTAN, rector, Universitatea Tehnică din Moldova: „Un program extrem de necesar, reieşind din necesităţile pe care le-au  formulat mediul socio-economic, în special industriile creative, dar şi  reieşind din discuţiile pe care le aveam cu studenţii noştri care vor să  combine partea creativă cu tehnologiile informaţionale şi  digitalizarea”.

IGOR ŞAROV, rector, Universitatea de Stat: „Facem tot pentru studenţi, pentru a corespunde rigorilor secolului 21. O specialitate demult aşteptată. Pe lângă oportunităţile pe care le  oferă spaţiile în complexul Mediacor, anul acesta am deschis laboratoare  pentru studenţi, săli noi care corespund tuturor rigorilor”.

Profesorii care vor preda aceste cursuri au o mare experienţă practică,  fiind unii dintre cei mai respectaţi specialişti în domeniile lor.  Deasemenea, studenţii vor avea şi lectori internaţionali invitaţi. Unul  dintre profesorii care va preda cursul de design grafic este şi  Constantin Şarcov, cu o experienţă de peste 13 ani, fondatorul unei  importante agenţii de publicitate.

CONSTANTIN ŞARCOV, fondator, agenţie de publicitate: „Este o profesie pe care o recomand tuturor, pentru că este un domeniu  fundamental care te ajută în multe domenii ale vieţii. Ca de exemplu să  vinzi o idee frumos, să faci o prezentare scurtă, bună. Să faci un logo  pentru cineva din familie ş.a.m.d”.

Noile programe de studiu nu au fost alese întâmplător. Sunt profesii la  mare căutare, atât la nivel naţional cât şi în străinătate. Acestea  sunt sectoarele cu cea mai rapidă creștere din industria creativă  globală, cu cifre totale de afaceri de peste 900 de miliarde de dolari  pe an.

MICHELLE ILIEV, expert în educaţie şi piaţa muncii, proiectul "Tehnologiile Viitorului": Pentru industriile creative ducem lipsă de specialişti. Cel puţin 100 d  especialişti pe fiecare domeniu. Acum s-a mai investit şi în fondul de  film, sunt mai multe investiţii care vin pentru sectorul privat şi ducem  o lipsă acută de oameni, comparativ cu sectorul IT în care în ultimii  ani s-a investit mai mult şi situaţia s-a redresat”.

Lansarea noilor specializări face parte din programul Profesiile  Viitorului: Animaţie, Dezvoltare Jocuri şi Multimedia, implementat cu  sprijinul proiectului Tehnologiile Viitorului, finanţat de USAID şi  Guvernul Suediei.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter