Economic

Fermierii din Republica Moldova se plâng că nu au avut un sezon prea bun la nuci

Pret la nuci
Sursa video: TVR MOLDOVA

Preţul de export a scăzut cu peste 15 la sută, iar pe piaţa autohtonă, prețul s-a înjumătăţit. Potrivit Uniunii Asociațiilor Producătorilor de Nuci, preţul en-gros ar urma să crească până la sfârşitul anului, după ce cumpărători din Europa au soliciat cantități mai mari de miez de nucă de calitate superioară.

Nicolae Dereli are o livadă de 130 de hectare cu nuci. Dacă anul trecut exporta nuca în coajă, la un preţ de aproximativ 60 de lei, anul acesta îşi vinde marfa cu doar 40 de lei.

NICOLAE DERELI, fermier, Ialoveni: "La început de sezon, până la sfârşitul lunii octombrie, preţurile cât de cât erau stabile, am vândut ceva, dar mai apoi brusc a scăzut. În ţară a scăzut foarte tare după cum văd preţurile, dar la export nu aşa de tare, dar tot… vreo 15% a scăzut, se simte. În ţară, cu 50%, în jumătate. Dacă anul trecut, la miez era 80 – 100 de lei, anul acesta – 45 sau 50."

Preţurile de vânzare sunt mici pe fondul crizei, dar cheltuielile de producție au crescut. În plus, anul 2022 a fost secetos și a fost mai puțină recoltă.

NICOLAE DERELI, fermier, Ialoveni: "Anul acesta, pentru întreţinerea livezii, cheltuielile s-au dublat. Pentru protecţia livezii, dacă anul trecut cheltuiam 200 de mii de lei, anul acesta – până la 500 de mii. Plus electricitate, livada o irigăm… electricitate se cheltuie foarte mult şi la uscarea nucilor."

ANDREI ZBANCĂ, doctor în Științe Economice, consultant în dezvoltarea agrobusiness-ului: "Foarte multe nuci (anul trecut – 2300 de tone, anul acesta cred că o să fie mult mai mult) se importă din Ucraina. Preţul de import din Ucraina, fără TVA, era de 2,99 dolari anul trecut, pentru un kg de nuci decojite. Şi cred că, având o sursă mult mai ieftină de nucă decojită, majoritatea exportatorilor de la noi din ţară s-au concentrat pe importul de miez de nucă din Ucraina."

Preţul mediu de export al nucilor decojite din Republica Moldova a fost 5,83 dolari kilogramul, iar în Ucraina de aproape 3 dolari, pentru că și calitatea ar fi mai scăzută.

PREŢUL MEDIU DE EXPORT AL NUCILOR DECOJITE, ÎN 2021 Republica Moldova – 5,93 dolari Ucraina – 2,99 dolari

Specialiștii cred că o soluţie pentru a obţine preţuri mai mari ar fi ca nucile să fie comercializate în pachete mai mici, şi nu vrac aşa cum obişnuiesc producătorii basarabeni. Cel mai mult, nucile din Republica Moldova se exportă în Franţa, Germania, Austria și Turcia.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter