Politic

NATO contribuie la apărarea neutralității. Mesajul transmis de reprezentanţii Guvernului la o conferinţă internaţională organizată la Chişinău

RM-NATO
Sursa video: TVR MOLDOVA

Republica Moldova îşi apără neutralitatea cu ajutorul programelor de asistenţă oferite de NATO. E mesajul transmis de reprezentanţi ai guvernului la o conferinţă internaţională organizată la Chişinău, pe tema dezvoltării parteneriatului strategic al Republicii Moldova cu Alianţa Nord-Atlantică.

Conferinţa a fost organizată de Centrul de Documentare şi Informare NATO în contextul schimbării mediului de securitate care se produce din cauza agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei. Secretarul de Stat Ruslan Bolbocean a remarcat importanţa noului program de asistenţă adiţională pentru Republica Moldova aprobat de NATO la summit-ul din vară de la Madrid. El a amintit că e vorba de asistenţă pentru dezvoltarea capacităţilor de securitate şi apărare, combaterea ameninţărilor hibride, promovarea comunicării strategice şi diplomaţiei publice. Secretarul de stat a atras atenţia că programele de cooperare cu NATO nu încalcă statutul de neutralitate a Republicii Moldova.


RUSLAN BOLBOVEAN Secretar de Stat, Republica Moldova: "Doresc să accentuez că Republica Moldova este un stat paşnic şi neutru, principiu consfinţit în Constituţia ţării noastre. Totodată, subliniem că principiul neutralităţii şi reglementarea acesteia în legislaţia internaţională nu presupune autoizolare, demilitarizare sau ... care au loc în regiune."

Ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi a subliniat la rândul său că toate programele NATO, prin care sunt instruiţi militari sau se oferă sprijin material și logistic, au fost solicitate de autorităţile Republicii Moldova, şi nu invers, impuse de blocul trans-atlantic, precum se vehiculează uneori în societate.


ANATOLIE NOSATÎI ministrul al Apărării din Republica Moldova: "Toate aceste programe au fost la solicitarea Republicii Moldova şi în interesul Republicii Moldova. Nu au fost programe care au fost impuse aşa cum se interpretează în societate. Au avut de beneficiat structurile, sistemul naţional de securitate, inclusiv societatea civilă, care ca urmare a implementării acestor programe a avut posibilitatea să aibă un mediu de securitate nu doar militar, dar şi ecologic să vorbim. A fost menţionat proiectul cu eliminarea pesticidelor de pe teritoriul nostru."

Ambasadorul României în Republica Moldova a notat în luarea sa de cuvânt, că orice stat neutru trebuie să-şi apere neutralitatea, mai ales când apar ameninţări directe la adresa acesteia.


Excelenţa Sa, CRISTIAN-LEON ŢURCANU ambasador al României în Republica Moldova: "Recent, am fost martori la violarea spaţiului aerian al Republicii Moldova de rachete ruseşti. Pentru a doua oară în decurs de o lună, resturi ale unor rachete ruseşti au căzut pe acest mal al Prutului. Sincer, mai tot săturat să repet acest lucru, dar se întîmplă tot mai des. Acestea sunt dovezi, dacă mai era nevoie că neutralitatea trebuie apărată. Am văzut cu toţii că neutralitatea nu e respectată mai ales de Moscova."

La summit-ul de la Madrid, NATO a decis să ofere sprijin politic şi practic Repuiblicii Moldova pentru a face faţă presiunilor din partea Rusiei. În prezent, o echipă de experţi ai NATO din diferite domenii, evaluează împreună cu colegii lor de la Chişinău sprijinul de care are nevoie Republica Moldova pentru soluţionarea celor mai importante probleme precum depăşirea crizei energetice, asigurarea serviciilor critice, pregătirea pentru a face faţă dezastrelor naturale sau combaterea dezinformării.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter