Economic

Instalațiile eoliene generează aproape 70% din energia electrică produsă din surse regenerabile în Republica Moldova

post-img
Instalații eoliene

Cantitatea totală de energie electrică generată în anul 2023 de instalațiile care utilizează surse de energie regenerabilă (cu excepția energiei generate de Î.S. ”Nodul Hidroenergetic Costești”) și beneficiază de schemă de sprijin sau comercializează energia electrică la prețuri negociate a constituit 282,8 mil. kWh, înregistrându-se o creștere de circa 44,1 % față de anul 2022.

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică a Republicii Moldova (ANRE) susține că, în anul 2023, capacitatea instalațiilor fotovoltaice s-a majorat de 2,8 ori comparativ cu anul 2022. Acest fapt datorându-se mecanismului de ”contorizare netă”, precum și schemei de sprijin ”tarif fix”, scrie Bizlaw.md.

Astfel, în ultimii ani consumatorii finali au manifestat un interes sporit față de mecanismul de ”contorizare netă”. Acest mecanism permite deținătorilor de centrale electrice să livreze surplusul de energie electrică în rețea, ulterior acest surplus de energie fiind valorificat în perioade în care consumul de energie electrică depășește generarea. Acest mecanism va fi aplicabil până la 31 decembrie 2027.

Numărul consumatorilor finali care au beneficiat de mecanismul ”contorizării nete” în anul 2023 a crescut de 2,4 ori comparativ cu anul precedent, ajungând la 5.055 beneficiari. În același timp, puterea instalată a înregistrat o majorare până la 115,8 MW (de 3,1 ori față de anul precedent). Consumatorii finali care dețin instalații de producere a energiei din surse regenerabile pentru consum propriu au livrat în rețea în anul 2023 – 54.510 mii kWh, o cantitate de energie electrică de 4,7 ori mai mare decât în anul 2022 și de 13,3 ori mai mare decât în anul 2021.

În conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 401/2021 cu privire la aprobarea limitelor de capacitate, a cotelor maxime și a categoriilor de capacitate în domeniul energiei electrice din surse regenerabile (valabile până la data de 31 decembrie 2025), 245 MW au fost destinați schemei de sprijin ”tarif fix”, care constă în aplicarea unui tarif fix pentru o perioadă de 15 ani pentru energia produsă din surse regenerabile și este orientată către producătorii de energie electrică cu capacități de generare cu limita cuprinsă între 10 kW și 4 MW pentru instalații eoliene și cu limita cuprinsă între 10 kW și 1 MW pentru instalațiile fotovoltaice.

Cota maximă de capacitate pentru centralele fotovoltaice montate la sol a fost epuizată în anul 2022, după ce în luna aprilie a aceluiași an în adresa ANRE au fost depuse un număr record de cereri pentru confirmarea statutului de producător eligibil. Subsecvent, cota maximă de capacitate pentru centralele electrice fotovoltaice montate pe clădiri a fost completată integral la finele anului 2023.

Conform datelor lunii septembrie 2024 din Registrul producătorilor eligibili al ANRE, din totalul de 141,5 de MW de capacitate a centralelor electrice, acordată și aprobată prin hotărârile ANRE de confirmare a statutului de producător eligibil – s-au pus în funcțiune centrale electrice cu o putere instalată sumară în cuantum de 105,7 MW, cu o pondere de 74,73% din total.

Suplimentar la instalațiile construite ce beneficiază de mecanisme sau scheme de sprijin a avut loc și dezvoltarea proiectelor de generare a energiei electrice din surse regenerabile de către producătorii ce comercializează energia la prețuri negociate în baza contractelor bilaterale. Astfel, la finele anului 2023, capacitățile date au atins nivelul de 109 MW.

Din cantitatea totală de energie electrică generată din sursele de energie regenerabilă, 67,6 % este constituită din energia electrică generată de instalațiile eoliene, 27,5 % de instalațiile fotovoltaice și 4,9 % energia electrică generată din biogaz.

În acest context, de notat, că în premieră pentru Republica Moldova, Guvernul a lansat licitația privind construcția de centrale electrice eoliene și fotovoltaice pentru schema de sprijin – ”preț fix”, orientată către capacități de producere mari (fiind preconizate capacități de 105 MW pentru instalațiile eoliene si 60 MW pentru instalațiile fotovoltaice), iar termenul limită pentru depunerea ofertelor de către investitorii interesați este 31 martie 2025.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter