Justiție

Procurorii, impreună cu polițiștii de frontieră au anihilat un canal ilicit de introducere prin contrabandă a drogurilor sintetice- 2kg de substanțe camuflate, inclusiv în cutii de jucării

post-img
Procurorii, impreună cu polițiștii de frontieră au anihilat un canal ilicit de introducere prin contrabandă a drogurilor sintetice- 2kg de substanțe camuflate, inclusiv în cutii de jucării

Procuratura informează despre documentarea activității criminale a unei grupări criminale transfrontaliere, care transporta ilicit prin contrabandă din Ucraina în Republica Moldova, droguri sintetice, gestionând o platformă multinațională, care se concentrează pe furnizarea ilegală de soluții de comerț electronic clienților și vânzătorilor din întreaga lume, în vederea tranzacțiilor ilicite de substanțe stupefiante în special PVP, amfetamină, metamfetamină etc.

Sursele financiare dobândite din afacerea ilegală au fost acumulate prin utilizarea sistemelor de colectare și utilizare a dividendelor în arealul de DarkNet, DarkWeb, Malware etc.

Prin urmare, la 07 iulie 2024, ora 02:00, în Punctul de Trecere a Frontierei de Stat „Otaci” al Direcției regionale Nord, pe sensul intrare în Republica Moldova, de către angajații poliției de frontieră a fost efectuat control de nivelul 2 la un automobil de model ,,Lincoln” la volanul căruia se afla un membru activ al grupării criminale documentate, bărbat în vârstă de 35 ani, care transporta droguri sintetice, cu cantitatea totală de 2,0 Kg, valoarea căreia pe piața neagră constitue 1 400 000 lei, care erau camuflate în cutii pentru jucării, conserve metalice și în ambalajul săpunului lichid.

Astfel, în cadrul controlului dat, cantitatea de 2 kg de droguri sintetice a fost ridicată, cu înlocuirea totală a drogurilor transportate ilegal către părțile solicitante.

Totodată, a fost reținut unul dintre liderii grupării criminale, care la data de 05 iulie 2024 a sosit din Georgia în Moldova prin Aeroportul Internațional cu ruta Tbilisi-Chișinău, pentru a organiza platforma de distribuire a drogurilor, depozitând cantități mari în locuri special destinate, ulterior fiind preluate de „microdealeri” cu scopul realizării consumătorilor finali, prin metoda tăinuirii pachețelelor în mun.Chișinău și alte orașe din R. Moldova. Persoana reținută s-a dovedit a fi cetățean al Ucrainei, în vârstă de 25 ani. Ultimul a fost arestat pe un termen de 30 zile și plasat în Penitenciarul nr.11 Bălți.

La moment investigațiile continuă, iar persoanele acuzate de săvârșirea infracțiunii sunt prezumate nevinovate atâta timp cât vinovăția lor nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter