Social

Zeci de bolnavi mor în fiecare an în Republica Moldova pentru că nu au avut șansa unui transplant de organe

Zeci de bolnavi mor în fiecare an în Republica Moldova pentru că nu au avut șansa unui transplant de organe

Zeci de bolnavi mor în fiecare an în Republica Moldova pentru că nu au avut șansa unui transplant de organe. Din nefericire sunt prea puțini donatori iar una dintre cauze este și lipsa de informare. Pentru a creşte gradul de conştientizare, medicii din Republica Moldova si România au lansat campania „Donare de organe, DA pentru viață!”

Ion Badea are 73 de ani, este din România, iar în urmă cu două decenii a primit o a doua şansă la viaţă.

ION BADEA, pacient transplantat: „Până la transplant sau până la 50 de ani, am avut o viaţă foarte restrictivă. Am avut un virus hepatic foarte urât, care m-a chinuit de la 18 ani. Donatorul a fost un băiat de 16 ani carea fost accidentat de o maşină. Tatăl său a fost de acord cu doanarea de organe.”

Diana Berari, din Chișinău, este una dintre puţinele mame ce a fost de acord cu donarea organelor fiicei ei grav bolnave și aflate in moarte clinică. Așa a salvat 3 vieți.

DIANA BERARI: „Vrem ca viaţa ei să continue şi după moarte. Anume acest lucru ne-a deteminat să ne fotărâm să prelevăm. Acum peste ani vreau să spun că recunoştinţa pentru fica, starea de linişte sufletească, este imensă. Chiar dacă ea nu mai este , eu mă bucur de alte trei fetiţe care au fost salvate cu ajutorul ei.”

Numărul mic de donări de organe este cauzat și de convingeri religioase. Biserica Ortodoxă susține însă și încurajează donarea și transplantul de organe.

ANATOL ARHIRE, organizator eveniment: „Pentru noi cei care am trecut prin această procedură cu ajutorul cunoştinţelor, capacităţilor, abilităţilor acestor profesori, am considerat necesar ca în Chişinău să aibă loc această conferinţă pentru că trebuie să recunosc în Republica Moldova este un dificit de promovare, popularizare a cceea ce înseamnă a dona organe.”

FLORIN ŞTIRBU, preot, Parohiei Oprişeni, Iaşi: „Patriarhia Română şi toţi preoţii din cadrul patriarhiei printr-un acord care au semnat, este de acord să se facă acest transplant şi nu se încalcă sub nici o formă aceste reguli ale bisericii sau învăţătura de credinţă a bisericii ortodoxe.”

Din cauza numărului mic de donatori în Republica Moldova, o soluție ar fi în spitalele din România. Problema e că cei mai mulţi dintre pacienţii basarabeni nu au asigurare medicală şi le este refuzată procedura.

VLAD BRAŞOVEANU, şef, Secţia de Transplant Hepatic, Institutului Clinic Fundeni, Bucureşti: „Cetăţenii români din Basarabia, nu au acces acolo la această procedură pentru că nu au medic de familie, nu au asigurare. Altfel nu se poate realiza transplantul. Aceasta este presiunea. De aceea aceste proceduri trbuie să se realizeze şi aici în Moldova.”

În prezent, peste 80 de basarabeni se întreabă dacă vor rezista până se găseşte un donator compatibil.

ADRIAN HOTINEANU, medic chirurg, Spitalul Republican din Chişinău: „Programele naţionale ne asigură pe noi cu tot necesarul: instruiri, echipamente. Dar donarea de organe este strict dependent de  populaţie şi de dorinţa noastră de a ajuta aceste persoane.”

De la începutul acestui an, medicii din Republica Moldova au făcut doar două transplanturi de organe.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter