Social

CFM a raportat, anul trecut, pierderi de milioane de lei

Furturi din CFM
Sursa video: TVR MOLDOVA

S-a furat cât duce trenul, la Căile Ferate din Moldova. CFM a raportat, anul trecut, pierderi de milioane de lei, de peste patru ori mai mult faţă de 2021. Cel mai des se fură elementele de fixare a liniilor şi chiar piesele locomotivelor şi vagoanelor. În 2022, au fost înregistrate aproximativ 70 de astfel de cazuri. Toate au ajuns în vizorul poliţiei.

Basarabeasca este unul dintre cele mai mari şi importante noduri feroviare din Republica Moldova. Petru Diacov este inginerul responsabil de întreţinerea şi securitatea căilor ferate, care se întind pe o distanţă de peste 200 de kilometri. Are în subordine zeci de angajaţi, care verifică zilnic starea liniilor feroviare. Deseori, aceştia descoperă lipsa elementelor importante de fixare pe anumite porţiuni.


PETRU DIACOV, inginer, CFM: „În mare parte, (hoţii - n.r.) lucrează deştept şi atent. De regulă, noaptea, pentru că nimeni nu păzeşte liniile. Aproximativ sunt 10 furturi pe toată distanţa liniei feroviare. Este vorba despre raioanele Taraclia, Basarabeasca.”

Coincidenţă sau nu, dar furturile de metale s-au îndesit anul trecut, după ce în Republica Moldova au crescut preţurile de comercializare a fierului uzat.


NICOLAE BOICO, reporter TVR MOLDOVA: „Cel mai des se fură elementele de  fixare a traverselor din lemn. La Basarabeasca, o bună parte au fost instalate acum 40 de ani, sunt putrede şi stau mai mult de formă. Evident, şi elementele de fixare pot fi scoase cu uşurinţă. 12 Aşa că nu e de mirare că cei care obişnuiesc să câştige bani prin metode, mai puţin legale, profită de faptul că liniile de cale ferată sunt într-o stare deplorabilă.”

Ceva mai rar, dar sunt înregistrate şi furturi de şine şi contraşine, precum și ale elementelor aparatelor de schimbare a căilor ferate şi a stâlpilor metalici. Cu puţin timp în urmă, în raionul Căuşeni au fost sustrase zeci de şine pregătite pentru a fi instalate.  

VICTOR PODGURSCHII, şef secţie de Întreţinere a Căilor Ferate Basarabeasca: „În regiunea Căinari.  Şinele ni le-au furat. Practic tot ce era acolo. Aproape 65 de metri de şine. Din păcate, foarte multe furturi avem înregistrate pe porţiunea noastră de cale ferată. Noi nu suntem paznici, nu putem pune pază la fiecare 100 de metri. Obiectivul nostru e reparaţia şi întreţinerea.”

Unii locuitori din oraşul Basarabeasca au găsit însă explicaţii pentru furturile de la calea ferată locală.

Din cauza furturilor elementelor de fier, anul trecut, CFM a avut pierderi de aproximativ 2,6 milioane de lei, de peste patru ori mai mult faţă de 2021, când suma prejudiciilor a constituit aproape 590 de mii de lei. În prezent, legislaţia prevede amenzi de peste 67 de mii de lei şi şapte ani de puşcărie pentru persoanele care provoacă, prin furtul elementelor din fier de pe liniile de cale ferată, un accident feroviar, în urma căruia sunt înregistrate victime.

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter