Economic

Un nou sprijin pentru antreprenorii din Republica Moldova. Vor fi lansate alte patru programe noi pentru susţinerea întreprinderilor mici şi mijlocii

Un nou sprijin pentru antreprenorii din Republica Moldova. Vor fi lansate alte patru programe noi pentru susţinerea întreprinderilor mici şi mijlocii

Un nou sprijin pentru antreprenorii din Republica Moldova. Organizaţia pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului va lansa în acest an, cu ajutorul Guvernului şi al partenerilor externi, alte patru programe noi pentru susţinerea întreprinderilor mici şi mijlocii. Potrivit autorităţilor, vor fi create mai multe oportunităţi de lansare şi dezvoltare a afacerilor în Republica Moldova. Bugetul proiectelor din acest an se ridică la aproximativ jumătate de miliard de lei.

Organizaţia pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului va lansa, în 2023, programe noi care vor susţine abilitarea economică a femeilor, afacerile mici, vor contribui la creşterea capacităţilor de export, dar şi la dezvoltarea agro-pensiunilor.

DUMITRU PÎNTEA director, ODA: „Un nou program "Femei în Afaceri" deja este în dezvoltare şi în trimestrul întâi îl vom lansa în consultări publice. Un alt program este destinat micilor producători, acele afaceri mici de familie fie se află în câmpul informal şi nu pot creşte şi nu sunt eligibili la programele ODA, păi iată a venit cu un program dedicat lor. "

Accesul la finanţare pentru IMM-uri va fi facilitat prin lansarea unor noi mecanisme, printre care Garanţii de portofolii şi Fondul pentru Antreprenoriat şi Creştere Economică a Moldovei.

DUMITRU ALAIBA ministru al Economiei: „Prin acest Fond FACEM intenţionăm să soluţionăm anume problema finanţării, pentru ca să avem acces la finanţare precum: credite, compensarea totală sau parţială a dobânzilor, în funcţie de conjunctura economică. Începând cu acest an, va fi impozitat doar venitul distribuit ca dividende, în special în cazul IMM-urilor. Astfel, statul va lăsa efectiv în economie doar în 2023 peste 2 miliarde de lei, bani care să fie în folosul antreprenorilor, ca ei să-şi poată dezvolta afacerea.”.

Pentru 2023, Organizaţia pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului are un buget de aproximativ 500 milioane de lei, dintre care 100 de milioane sunt din bugetul de stat, restul din partea partenerilor externi.

DUMITRU PÎNTEA director ODA. „La moment suntem în proces de negocieri pentru accesarea unui grant de la Comisia Europeană în valoare de  8 milioane de euro, de a complementa resursele de 100 milioane lei de la bugetul de stat. De asemenea avem un acord activ cu Banca Mondială în vederea capitalizării Fondului de garantare a creditelor cu circa 15 milioane de euro. de asemenea avem un Acord de sprijin din partea Agenţiei Germane de Dezvoltare. Al patrulea partener strategic este USAID”.

Potrivit directorului Organizaţiei pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, în 2022, fiecare al zecelea antreprenor din Republica Moldova a primit ajutor din partea statului. Au beneficiat de susţinere financiară 1357 de companii din sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii, în sumă de aproximativ 720 de milioane de lei. Într-un an post pandemie şi măcinat de crize suprapuse, au fost lansate 360 de afaceri noi şi eficientizate energetic peste 20 de IMM-uri. 541 de companii au beneficiat de finanţare nerambursabilă, în valoare de 162 de milioane de lei, ceea ce a dus la menţinerea şi crearea a 3300 de locuri de muncă.

SPRIJIN OFERIT PRIN PROGRAMELE ODA ÎN ANUL 2022

TOTAL – 1357 IIM-uri
Finanţare nerambursabilă – 541 de companii
Garanţii financiare – 469 afaceri
Instruiţi gratuit – 2400 de antreprenori

author-img_1

Cristian Sava

Reporter