Extern

Cehia, care deține președinția Consiliului Uniunii Europene, susține interzicerea eliberării de vize pentru toți cetățenii ruși

post-img
Steagurile Cehiei și Uniunii Europene

Republica Cehă, care deține, până la 1 ianuarie 2023, președinția Consiliului Uniunii, susține inițiativa de interzicere a eliberării de vize Schengen pentru toți cetățenii ruși, în replică la invazia rusă din Ucraina, a relatat Agenția de presă Bloomberg.

Ministrul ceh de externe, Jan Lipavský, a declarat că țara sa va cere  să se ajungă la un consens asupra acestei măsuri, în cadrul unei  reuniuni informale a miniștrilor de externe ai UE, care va avea loc, la  Praga, pe la sfârșitul lunii august. ''(Rușii) trebuie să înțeleagă că o  astfel de politică beligerantă are consecințe'', a susținut Jan  Lipavský.

Unele țări UE au propus spre examinare la nivelul UE  inițitiva privind interzicerea eliberării de vize Schengen pentru toți  cetățenii ruși. O astfel de interdicție ar putea fi inclusă în următorul  pachet de sancțiuni ale UE împotriva Rusiei. Republica Cehă, în replică  la invazia rusă asupra Ucrainei, a interzis deja eliberarea de vize și  permise de ședere cetățenilor din Rusia și din Belarus.

După  izbucnirea războiului, Estonia și Letonia au încetat să mai elibereze  vize și cer acum interzicerea completă a eliberării de vize pentru toți  cetățenii ruși. Din 18 august, Estonia va interzice intrarea pe  teritoriul său a cetățenilor ruși, care au vize Schengen pentru Estonia.  Președintele Ucrainei a cerut interzicerea accesului rușilor pe  teritoriul țărilor occidentale.

Propunerea sa a fost susținută de  următoarele țări membre UE: Estonia, Letonia și Finlanda. Germania,  membră a UE, a precizat că nu este de acord cu inițiativa interzicerii  de vize pentru toți cetățenii rușii. ''Acesta este războiul lui Putin'',  a spus cancelarul german, Olaf Scholz.

Comisia Europeană a exclus  o sistare completă a eliberării de vize pentru ruși, deoarece aceasta  este contrară standardelor UE. "Întotdeauna există grupuri de persoane  cărora trebuie să li se acorde vize. Acestea sunt cazurile umanitare,  membri ai familiilor [ai cetățenilor UE], jurnaliști și dizidenți", a  declarat Anitta Hipper, purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene. Mai  multe țări UE, inclusiv Estonia, Letonia, Lituania și Republica Cehă, au  încetat să mai elibereze vize turistice (de tip C) pentru cetățenii  ruși, chiar înainte de propunerea lui Zelenski.

De asemenea,  Estonia a anunțat interdicția de a intra pe teritoriul său pentru rușii  care au o viză Schengen eliberată de această țară. Rusia a invadat  Ucraina pe 24 februarie 2022. Drept răspuns la agresiunea Rusiei,  Uniunea Europeană a adoptat deja șapte pachete de sancțiuni împotriva  Rusiei. Niciuna dintre ele nu include un embargo total asupra gazelor  rusești.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter