Politic

Maia Sandu spune că există șanse ca fugarii aflați în Marea Britanie să fie extrădați

post-img
imagine simbol
Sursa foto: pexels

Președintele Maia Sandu susține că Procuratura face tot posibilul ca fugarii să revină în Republicii Moldova și discută cu fiecare stat pentru a fi realizat acest lucru. Autoritățile unor țări sunt mai deschise pentru colaborare, precum e Marea Britanie, iar altele mai puțin deschise.

"În cazul lui Ilan Șor știu că există o cerere de extrădare care a fost expediată de Ministerul de Justiție. Nu știm care va fi răspunsul statului Israel, dar pe de altă parte am văzut inițiativa Ministerului Justiției de a condamna aceste persoane în lipsa lor pentru că altfel riscăm să nu le vedem niciodată pentru că au fugit din țară și se ascund în diferite locuri, în unele mai accesibile și altele mai puțin accesibile. Atunci când poate fi condamnat în lipsă, evident că autoritățile acestor țări vor fi obligate să reacționeze.  Parlamentul a făcut totul pentru ca justiția să poată să-și facă treaba, să obțină extrădarea sau să îi condamne în lipsa lui", a spus șefa statului, în timpul emisiunii "Punctul pe AZi" de la TVR Moldova.

Cât despre fugarii Vladimir Plahotniuc, Vladimir Andronachi, Veaceslav Platon și alții, Maia Sandu spune că autoritățile statului sunt în colaborare cu fiecare țară în parte, dar situațiile sunt diferite.

"Bineînțeles că îi caută, când vor reveni și cum e mai greu de spus pentru că se lucrează cu fiecare țară în parte. Autoritățile unor țări sunt mai deschise pentru colaborare cu Procuratura Republicii Moldova, altele nu sunt deloc. Deci, sunt diferite situații și nu va fi simplu, dar trebuie să insistăm. Cu Marea Britanie se discută și acolo sunt șanse mai mari, decât să zicem cu autoritățile din Dubai. Sunt anumite cu care Procuratura noastră încă nu a reușit să avanseze prea mult", susține Președintele Republicii Moldova.

La întrebarea moderatorului dacă sunt șanse mai mari ca Veaceslav Platon să revină acasă, Maia Sandu a răspuns: "Eu asta sper pentru că știu că instituțiile statului lucrează cu autoritățile de acolo."

Ediţia emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova poate fi urmărită aici.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter